Carolus Rex

Foto: Mia Litström

Carolus Rex och Lennart Wase är vinnande namn

Namngivningen för Hela Sveriges Häst är nu avslutad och har fått namnet Carolus Rex. Namngivningen ägde rum i direktsändning i TV4 på Nationaldagen.

Vinnaren i namntävlingen är Lennart Wase från Vallentuna, som är en av 42 som föreslagit namnet Carolus Rex. Genom lottning utsågs Lennart Wase som vinnare, men kan dela segern med övriga 41. Den 27 augusti i samband med den beridna vaktavlösningen kommer Lennart Wase att få överlämna hästen till Försvarsmakten/Livgardet.

Det har varit en stor succé att låta svenska folket vara med och namnge en av våra hästar. Vi har fått in 3 707 namnförslag, varav 1 556 är unika namn, som alla börjar på bokstaven C. Det är sed inom Försvarsmakten att hästar som är födda samma år har namn som börjar på samma bokstav. C-årgången är födda 2011.

- Jag kunde aldrig tro att det finns så många namn som börjar på C i det svenska språket. Vi gläds åt det stora intresset och överväger att låta alla som vill vara med och namnge en av våra hästar göra det även nästa år, säger Olof Karlander.

Carolus Rex är ett ståtligt namn som passar en ståtlig häst!

Se inslaget från Nyhetsmorgon i TV4 Här: http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3401832

Publicerades 2016-06-06 16:53
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!