Tidigare högvaktshästar / Brutus

  • Brutus
  • Brutus
  • Brutus
  • Brutus

Brutus fick sluta sina dagar 2 nov 2006.

Kom till Beridna Högvakten 1993. Fick sin grundutbildning under 2 år på Strömsholm innan dess.

Brutus är den nu pensionerade stallchefen kn Beyron Johanssons f.d. befälshäst. Kn Johansson lånade även ut Brutus till yngre befäl som tävlade honom. Den häst som varit med om mest av alla Beridna Högvaktens hästar.

Filminspelningar, reklamfotograferingar, Hubertusjakter, isgalopper och utlandsresor. Han är körd i enbet och par. Varit på militära tävlingar och uppvisningar i bl.a. Tyskland, Österrike och Holland.

Brutus är tävlad i dressyr (LA:4), hoppning (upp till 1.45) och fälttävlan (CNC**, seger i CCN*). Var med i det vinnande laget i Falsterbo Team Chasing 1996, 1998 och 2002.

2002 blev han musikhäst.

Hästen hette tidigare Caspar.


Uppfödare

Rune Gustavsson
Granliden
590 62 Linghem

Namn Brutus
Ras Svenskt varmblod
Härstamning Uttini – Chirac
Färg Fux
Födelseår 1988
Uppgift Musikhäst

Dessa texter skrivs av Maria Mansnérus Hermansson. Har du någon information om högvaktshästarna angående deras uppväxt, tävlande eller dylikt innan de kom till Kavallerikasern, skicka då ett e-mail till socialamedia@beridnahogvakten.se och berätta.

Alla bilder under rubriken "Våra hästar" är tagna av Claes Kärrstrand (där ej annat angivits). Claes når du på hingstfotografen@glocalnet.net. Regler för vidarepublicering finns under rubriken bilder i menyn.

Klicka här för
datum och marschvägar

Program

26 apr Föreningens årsstämma 2020 Läs mer
Start klockan 13:00
3 maj Beriden vaktparad - Kommer troligen att ställas in Läs mer
4 maj Beriden vaktparad - Kommer troligen att ställas in Läs mer
5 maj Beriden vaktparad - Kommer troligen att ställas in Läs mer
14 maj Beriden vaktparad - Kommer troligen att ställas in Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!