Verksamheten på Kavallerikasern

Verksamheten på Kavallerikasern präglas naturligtvis av hästarna och all verksamhet kring dem. Det är Föreningen för den Beridna Högvakten som äger hästarna, men det är Försvarsmakten som disponerar dem för användning i beridna garnisonstjänsten vid beridna högvakter och beridna eskorter (bland annat statsbesök, Nationaldagen och Riksmötets öppnande) och som svarar för den dagliga skötseln. Huvuddelen av personal är från och med hösten 2011 anställd, men kompletteras sedan 2019 med värnpliktiga.

En hästs dag på Kavallerikasern - Brilliant berättar

Jag får min första giva med hö vid 6-tiden. Mellan 7 och 8 får jag vara ute i en av de 9 rasthagar som finns inom kasernområdet. Klockan 10 är är jag med på ett ridpass med nybörjare. Det är en av ridkurserna som idag ska få lära sig att rida lätt. Min ryttare har bra taktkänsla och balans och hon kommer säkert att bli en bra ryttare när den 8 veckor långa kursen är slut.

Efter ridpasset blir jag ordentligt ompysslad och ryktad. Efter lunchhöet får jag en timmma i en av våra nio rasthagar innan det är dags för eftermiddagens ridpass. Nu är det en pluton med anställda soldater som ska rida ut i skogen på Djurgården. Där finns det jättefina ridstigar.

Efter denna omväxlande dag funderar jag lite på morgondagens övningshögvakt. Då ska vi rida genom staden och upp till Kungliga Slottet. Då rids jag av en soldat som jobbat här i tre år och han kommer att rida på kandar med enhandsfattning och med sabeln i den högra handen. Då har vi också med Livgardets Dragonmusikkår som rider på de hästar som har varit med lite längre och som passar att ha en musiker med ett stort blänkande instrument på ryggen. Min kompis Musketör har en ryttare som spelar på det största instrumentet, en tuba. Fint att få höra lite musik när vi rider genom stan. Det blir en bra dag!

Jag ser också fram mot nästa lördag. Då ska kapten Anna Linfeldt och jag åka på en dressyrtävling och starta i Medelsvår:C1. Vi tränade här hemma i vårt fina ridhus i måndagskväll och då lyckades vi göra riktigt fina öppnor och slutor. Vi siktar på att få många åttor på lördag!

Brilliant

Nyckelpersonal vid Kavallerikasern

Chef för Livbataljonen är överstelöjtnant Camilla Sjölén.

Livskvadronen har cirka 130 ridande livdragoner och Skvadronchef är kapten Sebastian Hultskär-Daumas, han tituleras Ryttmästarn. Livbataljonen har även ett fotkompani, Livkompaniet. Livbataljonen är förlagd på Kavallerikasern vid Lidingövägen.

Major  Johan Wennerholm är chef för Kavalleriavdelningen och har huvudansvaret för hästtjänsten på Kavallerikasern. Stallchef är fanjunkare Roger Johansen som biträds av beridaren Ulf Johansson och de duktigaste soldaterna.

Chefsinstruktör är löjtnant Lisa Johansson som biträds av ridinstruktörerna Maria (Mirre) Hodell och Sofia Höstman.

Veterinär är Lena Brask och veterinärassistent är Eva Öster. Mats Holmstedt är hovslagare på Kavallerikasern.

Soldaterna inom Livskvadron och musikerna inom Livgardets dragonmusikkår hjälps åt med den dagliga skötseln av hästarna. Sedan några år tillbaka finns det också 20 civilanställda hästskötare som också ser till att hästarna får bästa tänkbara skötsel och omvårdnad. Våra hästar har det bra och mår bra!

Tidigare Ryttmästarn, Daniel Hellström

Hästarnas välbefinnande

Naturligtvis ska våra cirka 70 hästar på Kavallerikasern må så bra som möjligt. Och just därför är hästvälfärd högt prioriterat, både för Föreningen för den Beridna Högvakten och för alla på Kavallerikasern. Här kan du läsa mer om vårt arbete för hästvälfärd.

Hästbesiktning. Foto: Lena Linn

När du handlar i vår webbutik stöder du Beridna Högvaktens verksamhet.

Ditt medlemskap är värdefullt för att vi ska kunna ha kvar hästarna vid beridna vaktparader och korteger.

Lär känna alla hästar
som ingår eller har ingått
i de beridna vaktparaderna.