K1 Stockholm

Uniformer och utrustning

Uniformen är en viktig komponent i den beridna högvakten. Före 1895 hade de svenska dragonförbanden olika uniformstyper men detta år infördes en enhetsuniform. Uniformen benämndes m/1895 och var ljust mellanblå till färgen. De olika regementena skiljdes åt genom olika färg på ståndkragen.

Uniformer

Livgardet till häst (K1) fick på kragen ett så kallat knapphål, vitt för manskap och silver för officerare. Livregementets dragoner (K2) fick vit krage, Skånska dragonregementet (K6) gul och Norrlands dragonregemente (K8) fick orangefärgad krage. Ytterligare skillnader var att K1 och K2 som tillhörande Konungens liv- och hustrupper fick vit plym medan de två andra dragonförbanden utrustades med svart plym. Endast K1 fick hjälm av metall medan de övriga fick hjälm av svartlackerat läder.

Vid sammanslagningen 1928 av dåvarande K1 och K2 fick det ”nya” K1 överta K2:s förgyllda lagerkrans och halmkrans på hjälmen.

Dragonen på bilden är utrustad med 6,5 mm karbin m/1894 och klädd i stor parad, det vill säga bär plym m/1887 av vitt tagel på en 100 millimeter hög ståndare av guldfärgad metall.

Officeren på bilden bär vid stor parad bland annat:

  • skärp m/1819-1826 för skvadrons- och plutonsbefäl, 50 mm brett, virkat av redgarn med två tofsar i samma färg.
  • sabel m/1893 rak, 935 milimeter lång med dubbeleggad klinga. Till sabeln hör en portepé m/1797, en av guld och blå tråd flätad sabelhandrem.
  • dagbricka m/1799 av försilvrad metall med lilla riksvapnet i mitten. Brickan bärs i band av blå sidenrips med rosetter.
  • dagbricka m/1799 av försilvrad metall med lilla riksvapnet i mitten. Brickan bärs i band av blå sidenrips med rosetter.
  • kartuschlåda m/1847 (på ryggen) och kartuschrem
Dragonen utrustad med 6,5 mm karbin m/1894
Officer med sabel m/1893 rak
Pukhästen Ross

Hästarnas utrustning

Lika viktiga som musikinstrumenten är för Livgardets Dragonmusikkår är utrustningen för hästarna och ryttarna i de beridna vaktparaderna. Utrustningen ska inte bara funktionell utan också iögonenfallande för att bidra till åskådarnas upplevelse av pompa och ståt. 

Nedan kan du läsa detaljerade beskrivningar av de viktigaste delarna. Ha ögonen öppna nästa gång du möter vaktparaden, kanske hinner du då lägga märke till alla detaljer!

Pukhästens utrustning

Puksadel

Sadel m/1903, så kallad ”manskapssadel” räknas som en världens bästa sadlar – för hästen. Sadeln är försedd med sadelgjord av vita tygsnören, stigbygelremmar av brunt läder med förnicklade spännen och förnicklade stigbyglar av stål. Under sadeln ligger en vojlock av blått dubbelfodrat tyg. Sadeln är ombyggd för att pukorna skall kunna fästas vid sadeln och har försetts med en hållare och upphängningsanordning på varje sida.

Vojlock

Pukhästen är inte utrustad med valtrapp och bakpackning utan har i stället en speciell vojlock av blått kläde kantad med en 50 mm bred silvergalon och innanför denna en 8 mm bred silvergalon samt statschefens namnchiffer i silver på båda sidor innanför de bakre hörnen.

Kandar

Detta huvudlag av svart läder med förnicklade bett och spännen samt förnicklad kindkedja sammansatt av:

Pannrem, nackrem, sidremmar, bridongrem, käkrem, nosrem, bridongbett, stångbett, kindkedja, bridongtygel och stångtygel.

För att kunna använda båda händerna för pukslagning finns dessutom en extra bridongtygel för pukhästarna, som är fäst vid stigbyglarna. Pukslagaren kan därför styra hästen med skänklarna.

Stabstrumpetarens häst

Förbygel

Förbygeln som är till för att hindra sadeln från att glida bakåt, är av svart läder med förnicklade spännen. Stabstrumpetarhäst

Sadel

Vanlig svart dressyrsadel.

Vojlock

Stabstrumpetarhästen är inte utrustad med valtrapp och bakpackning utan har i stället en speciell valtrappskuren vojlock av blått kläde kantad med en 35 mm guldgalon och innanför denna en 6 mm guldgalon samt statschefens namnchiffer broderat i guld på båda sidor innanför de bakre hörnen.

Stabstrumpetarhästen Pirelli

När du handlar i vår webbutik stöder du Beridna Högvaktens verksamhet.

Ditt medlemskap är värdefullt för att vi ska kunna ha kvar hästarna vid beridna vaktparader och korteger.

Den beridna vaktparaden är en gammal svensk tradition som har blivit populär i modern tid.