Medlemsresa 2021

Årets medlemsresa går till vackra Andalusien

Resan för Föreningen för den Beridna Högvakten går till underbara Andalusien i södra Spanien. Där möter du Medelhavet, bakom kullarna ser du berg med höga toppar. Andalusiens kultur och natur är intressant på många sätt.

Uppvisning vid Andalusiska ridskolan

Andalusien

Namnet kommer från det muslimska territoriet Al-Andalus som under 1000-talet e. Kr. sträckte sig in i nuvarande Spanien. Spår från den islamiska perioden finns i arkitektur och kultur som påverkats av åttahundra år av muslimskt styre. Detta upphörde år 1492 då Granada erövrades av de katolska ledarna av Kastilien och Aragonien. 

Den traditionella klädseln i Andalusien är ofta färgglad och danserna flamenco och cante jondo från Granada har sina rötter i orientalisk, gregoriansk, morisk och judisk musik.

Vår första känsla av Andalusien får vi på vägen från flygplatsen vid vingården Joaquin Fernandez omgiven av olivträd och lavendel. Vi får lära oss om gårdens ekologiska vinproduktion och äter en trerätters lunch med viner från gården. Därefter fortsätter vi till Jerez de la Frontera och vårt hotell, Hipotels Sherry Park.

Första kvällen avslutas med middag i hotellets restaurang och det finns möjlighet att besöka hotellets pool före maten.

Andalusiska ridskolan

En av de största upplevelserna under resan är besöket med rundvandring på Kungliga Andalusiska Ridskolan. Vår guide tar oss med bakom kulisserna på denna ridkonstens skola grundad 1973. Vi får se stallarna och den magnifika sadelkammaren. I palatset Recreo de las Cadenas, ett vackert exempel på fransk arkitektur från 1800-talet, ligger museet med vagnhallar, särskilt öppna för oss.

På skolan tränas professionella ryttare och här bedrivs även forskning och utbildning för att bevara och stärka uppfödningen av de spanska hästraserna. Höjdpunkten på besöket är uppvisningen med ”De dansande Andalusiska hästarna” där ryttarna bär traditionsenliga kostymer från 1800-talet.

Världens bästa sherry

I Jerez de la Frontera framställs världens bästa sherryviner. Vi besöker bodegan Sandeman, grundad redan på 1790-talet av George Sandeman. Vi får ta del av hemligheterna bakom tillverkningen.

I besöket ingår vinprovning av olika sherrysorter och vi bjuds på härliga spanska tapas, smårätter, till lunch. Andra kvällen är det middag på egen hand.

Vi besöker stuteriet La Yeguada  de la Cartuja, världens mest prestigefyllda uppfödare av rasen Kartusier, med över 200 hästar som får växa upp i frihet. Kartusiern, en av Spaniens äldsta och renaste raser, kännetecknas av sin skönhet, vackra huvud och flytande gångart. Den anses vidare besitta egenskaperna styrka, arbetsglädje och har ett vänligt sinnelag. Vi får se hästar, träffa skötare och höra hur de arbetar med träning och avel.

Andalusien var tidigt centrum för bildning och konst och Cadiz är en av världens äldsta hamnstäder anlagd av fenicierna 1100 f. Kr. Arkitekturen vittnar om stadens historia som handelsmetropol. Vår kunniga guide tar oss med till en genuin flamencobar ”Tabla”. Vi får se ett uppträdande arrangerat speciellt för oss och äter en tapas-inspirerad lunch och får lite egen tid i stan.

Vår sista kväll i Jerez njuter vi av en trerätters middag med lokala specialiteter.

I konstens tecken

Sista dagen går i konstens tecken: Vi åker till Malaga där vi besöker Pablo Picassos museum i gamla stan, en hyllning till Picasso som föddes just i Malaga 1881. I palatset Buenavista från 1500-talet finns närmare 300 verk av målaren och skulptören som anses vara modernismens mest nydanande förgrundsgestalt. Han var en stark personlighet och myntade bland annat uttrycket ”God smak är en hemsk sak”.

Vi avrundar besöket i Malaga med en trerätters lunch på Restaurang Los Mellizos före avfärd till flygplatsen.

Välkomnar gör Lena Linn,

Beridna Högvaktens generalsekreterare

I samarbete med Signaturresor

RESFAKTA

Avresa: Onsdagen den 6 oktober med SAS, Arlanda–Malaga 06:00 ank. 10.30             

Åter: Lördagen den 9 oktober med SAS, Malaga 21.25 ank. 01.40  

Pris: Boende på fyrstjärnigt hotell inklusive frukost. Per person i dubbelrum: 16 870 kronor. Tillägg för person i enkelrum: + 1 450 kronor

I resan ingår alla besök och upplevelser samt i programmet angivna måltider inklusive vin eller annan måltidsdryck. De lokala ciceroner som möter oss under resan är engelsktalande.

Om du/ni vill boka till avbeställningsskydd går det bra att göra det vid anmälan till resan. Det kostar 6,25% av resans pris. Skriv bara i mailet eller tala om det vid telefonsamtalet så ordnar vi det. Observera att vi då även behöver uppgift om de sex första siffrorna i personnumret.

Andalusiska ridskolan

HUR BOKAR JAG RESAN

Du bokar resan genom att maila till kansliet på kansli@beridnahogvakten.se. Resan är öppen för bokning från den 9 april kl. 09.00 så länge det finns platser kvar. Vi registrerar anmälningarna i den ordning mailen kommer in. Först till kvarn…

Vi kommer att bekräfta din plats i direkt anslutning till din anmälan. Bokningen stängs den 1 juni. Så vänta inte för länge om du vill säkra en plats för att följa med.

Vid bekräftad anmälan betalar du anmälningsavgiften, 50% av resans pris, och också avbeställningsskyddet om du önskar lägga till ett sådant. Slutbetalningen ska vara oss tillhanda senast den 1 juni.

Vi reserverar oss för eventuella prishöjningar och ändringar i programmet som vi inte kan påverka.

När du handlar i vår webbutik stöder du Beridna Högvaktens verksamhet.

Ditt medlemskap är värdefullt för att vi ska kunna ha kvar hästarna vid beridna vaktparader och korteger.

Den beridna vaktparaden är en gammal svensk tradition som har blivit populär i modern tid.