Beridna Högvakten
Meny

Beridna Högvakten

Mobilanpassade
sidor

Välkommen till Föreningen för den Beridna Högvakten

Du använder nu mobilversionen av webbplatsen. Tryck på "Meny" ovan för att navigera i den mobila webbplatsen eller för att växla till datorversionen av webbplatsen.

Höstens medlemsresa INSTÄLLD

Med bara sju veckor kvar har vi i samråd med alla medarrangörer fattat beslutet att ställa in höstens medlemsresa till Skåne och Danmark 10-13 september.

Vår ambition är att kunna genomföra både den och även vårens inställda resa till Andalusien så snart det är möjligt, förhoppningsvis under nästa år.

Berörda resenärer har informerats.

Kansliet sommarstängt

Det är inte bara hästarna som är sommarlediga, även kansliet kommer nu att ta sommarpaus. Vi öppnar igen 17 augusti.

Men du kan nå oss på mail: kansli@beridnahogvakten.se

För brådskande ärenden går det även att ringa 076-135 93 79

Trevlig sommar!

Inga beridna högvakter i augusti

Då Folkhälsomyndigheten inte har ändrat restriktionerna om max 50 personer har Försvarsmakten beslutat att ställa in de beridna högvakterna i augusti. Beslut avseende september kommer senare. Se ytterligare information nedan.

Våra hästar har sommarlov!

Betesperioden är inledd och skorna är av. Här njuter Sancho och hans kompisar av ledigheten.

Sverige - Vi har ett resultat!

Årets upplaga av Hela Sveriges Häst – vår tävling där hela Sverige får vara med och namnge en högvaktshäst – har återigen varit mycket populär och rönt stor uppskattning.

De vinnande namnet blev: Grenadjär.

Läs mer om Grenadjär, tävlingen och alla pristagare via länken nedan.


Här kan du läsa mera >>Hästbesiktning

Hästvälfärd är något som är viktigt för såväl Föreningen för den Beridna Högvakten som för Livgardet. Våra hästar ska må bra!

Som en del i detta genomförs en hästbesiktning två gånger per år av vår veterinär, Lena Brask, med stöd av bl.a. personalen vid Livbataljon.

Här blir vår nya pukhäst Eric undersökt.

Ceremonier och beridna vaktparader vid Kungliga slottet ställs in

Försvarsmakten har till uppgift att bevaka Stockholms och Drottningholms slott genom högvakt. Denna bevakningsuppgift kommer fortsätta genomföras. Däremot kommer de ceremoniella delarna av högvakten att ställas in från den 1 april tills vidare med anledning av Coronavirusets spridning. Detta innebär också att Försvarsmaktens och allmänhetens traditionella firande av H.M. Konungens födelsedag på Kungliga Slottets yttre borggård den 30 april ej genomförs.

Eftersom allmänheten har tillträde till högvaktsavlösningarna, som från mitten av april lockar tusentals besökare till Kungliga Slottet, måste vaktavlösningarna anpassas till rådande situation. Det innebär att det inte kommer att genomföras några ceremonier på Yttre borggården. Det kommer inte heller att genomföras några beridna vaktparader. 

I enlighet med beslutet om förbud för allmänna sammankomster och offentliga sammankomster med mer än 50 personer, så kommer högvakten inte att marschera genom staden. Inga högtidliga ceremonier kommer att äga rum i samband med bytet av högvakten och de beridna vaktparaderna ställs in tills vidare. När vaktavlösningen har genomförts kommer Yttre borggården att vara öppen för allmänheten igen.

Det innebär att även de ceremoniella delarna vid vaktavlösningen vid Drottningholms slott ställs in.

Bakgrund

Eftersom allmänheten har tillträde till högvaktsavlösningarna anses de vara en offentlig tillställning. Enligt regeringsbeslut får inga offentliga tillställningar som samlar mer än 50 personer genomföras sedan den 30 mars. (Uppdaterad 200331).


Stall- och Ridhusvisningar 2020

Datumen för våra Stall- och Ridhusvisningar har uppdaterats. Följande datum gäller: 22 mars, 17 maj, 6 september, 27 september och 18 oktober. Se vidare i kalendariet nedan. Välkommen!


Våra hästar behöver dig!

Föreningen för den Beridna Högvaktens syfte är att bevara hästen i statsceremonielet och i vaktparader. Föreningen äger hästarna genom Stiftelsen för den Beridna Högvakten och svarar för huvuddelen av deras driftkostnader på Kavallerikasern.


Det är således föreningens 25 000 medlemmar och inte staten - som många fortfarande tror - som äger hästarna. Som medlem bidrar du därför till att slå vakt om den både i Sverige och utomlands mycket uppskattade traditionen med beridna korteger och vaktparader. Du kan dessutom känna dig som en stolt delägare av de cirka 80 hästar som behövs för verksamheten.

 

Program

1 sep Beriden vaktparad
3 sep Beriden vaktparad
6 sep Stallvisning
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning
Start klockan 12:30

Marschväg

På kartskissen ser du ordinarie väg. Tryck på kartan för att visa marschvägen i Google Maps.

Senaste nytt

Följ oss på Facebook

Kontakt

Telefon

08-667 77 30

E-post

kansli@beridnahogvakten.se

Besöksadress

Artillerigården, Riddargatan 13