Beridna Högvakten
Meny

Beridna Högvakten

Mobilanpassade
sidor

Välkommen till Föreningen för den Beridna Högvakten

Du använder nu mobilversionen av webbplatsen. Tryck på "Meny" ovan för att navigera i den mobila webbplatsen eller för att växla till datorversionen av webbplatsen.

Ceremonier och beridna vaktparader vid Kungliga slottet ställs in

Försvarsmakten har till uppgift att bevaka Stockholms och Drottningholms slott genom högvakt. Denna bevakningsuppgift kommer fortsätta genomföras. Däremot kommer de ceremoniella delarna av högvakten att ställas in från den 1 april tills vidare med anledning av Coronavirusets spridning. Detta innebär också att Försvarsmaktens och allmänhetens traditionella firande av H.M. Konungens födelsedag på Kungliga Slottets yttre borggård den 30 april ej genomförs.

Eftersom allmänheten har tillträde till högvaktsavlösningarna, som från mitten av april lockar tusentals besökare till Kungliga Slottet, måste vaktavlösningarna anpassas till rådande situation. Det innebär att det inte kommer att genomföras några ceremonier på Yttre borggården. Det kommer inte heller att genomföras några beridna vaktparader. 

Från och med den 1 april avmarscherar högvakten enligt tidigare rutin från Armémuseum och går genom Stockholm till Obelisken på Slottsbacken, med begränsad musikmedverkan. Yttre borggården kommer att vara avspärrad när högvakten marscherar in till Högvaktsflygeln för att ta över efter innevarande styrka. Inga högtidliga ceremonier kommer att äga rum i samband med bytet av högvakten och de beridna vaktparaderna ställs in tills vidare. När vaktavlösningen har genomförts kommer Yttre borggården att vara öppen för allmänheten igen.

Då vaktavlösningen vid Drottningholms slott normalt sett inte samlar lika många åskådare kommer verksamheten där tills vidare att bedrivas på samma sätt som nu.

Bakgrund

Eftersom allmänheten har tillträde till högvaktsavlösningarna anses de vara en offentlig tillställning. Enligt regeringsbeslut får inga offentliga tillställningar som samlar mer än 500 personer genomföras sedan den 12 mars.


Den här fina bilden kommer alla Stockholmare mötas av om några veckor. Vi tapetserar stadens gator med hela 100 annonsplatser på så kallade kulturtavlor, och det i inte mindre än tre veckor.

I dessa tider när de flesta kulturinstitutioner har stängt kan vi i Beridna Högvakten bjuda på en unik kombination av frisk luft och upplevelsen av ett levande kulturarv i världsklass; den beridna vaktparaden.

Vem som är fotografen? Marielle Andersson Gueye, ett proffs ut i fingerspetsarna som kan konsten att fånga känslor på bild.

** KANSLIET HAR BEGRÄNSADE ÖPPETTIDER **

På grund av den pågående smittskyddssituationen kommer kansliet tills vidare att ha begränsade öppettider. Vi mår alla bra, och bedriver verksamheten hemifrån.

Du kan naturligtvis nå oss på mail ( kansli@beridnahogvakten.se ) och på telefon 08-667 77 30.

Om du behöver besöka kansliet så ring 08-667 77 30 innan.

STALL - OCH RIDHUSVISNINGEN INSTÄLLD SÖNDAGEN DEN 22 MARS

På grund av den rådande coronapandemin tar vi i likhet med andra kulturinstitutioner vårt ansvar och ställer in stall- och ridhusvisningen den 22 mars.

Vi hänvisar till nästa tillfälle, 17 maj.


Stall- och Ridhusvisningar 2020

Datumen för våra Stall- och Ridhusvisningar har uppdaterats. Följande datum gäller: 22 mars, 17 maj, 9 september, 27 september och 18 oktober. Se vidare i kalendariet nedan. Välkommen!

Datum för beridna högvakter under 2020. UPPDATERING

Under 2020 har ytterligare beridna högvakter inplanerats. Nu är det 43 st. Datumen framgår av vårt kalendarium nedan. Årets första beridna högvakt genomförs söndagen 19 april, något att längta till!

Våra hästar behöver dig!

Föreningen för den Beridna Högvaktens syfte är att bevara hästen i statsceremonielet och i vaktparader. Föreningen äger hästarna genom Stiftelsen för den Beridna Högvakten och svarar för huvuddelen av deras driftkostnader på Kavallerikasern.


Det är således föreningens 25 000 medlemmar och inte staten - som många fortfarande tror - som äger hästarna. Som medlem bidrar du därför till att slå vakt om den både i Sverige och utomlands mycket uppskattade traditionen med beridna korteger och vaktparader. Du kan dessutom känna dig som en stolt delägare av de cirka 80 hästar som behövs för verksamheten.

 

Program

26 apr Föreningens årsstämma 2020
Start klockan 13:00
3 maj Beriden vaktparad
4 maj Beriden vaktparad
5 maj Beriden vaktparad
14 maj Beriden vaktparad

Marschväg

På kartskissen ser du ordinarie väg. Tryck på kartan för att visa marschvägen i Google Maps.

Senaste nytt

Följ oss på Facebook

Kontakt

Telefon

08-667 77 30

E-post

kansli@beridnahogvakten.se

Besöksadress

Artillerigården, Riddargatan 13