Bli medlem och hästägare för 250 kr/år
Fyll i din medlemsansökan här

Stall- och Ridhusvisningar 2020

Datumen för våra Stall- och Ridhusvisningar har uppdaterats. Följande datum gäller: 22 mars, 17 maj, 9 september, 27 september och 18 oktober. Se vidare i kalendariet till höger. Välkommen!


Datum för beridna högvakter under 2020. UPPDATERING!


Under 2020 har ytterligare beridna högvakter inplanerats. Nu är det 43 st.

Datumen framgår av vårt kalendarium till höger. Årets första beridna högvakt genomförs söndagen 19 april, något att längta till!Favorit i repris - Möt våren i Andalusien!

Varför inte möta våren litet tidigare och det på sydligare breddgrader? Höstens medlemsresa till Andalusien blev snabbt fullbokad och väntelistan lång. Vi har därför nu glädjen att meddela att vi gör en repris på resan den 22/4 - 25/4 2020.

Precis som i höstas går resan i hästens tecken. Vi besöker den Kungliga Andalusiska Ridskolan i Jerez med riduppvisning och egen visning av stallar och sadelkammare och gör även en rundvandring på Nationalstuteriet Yeguada de la Cartuja.

Vi njuter av konst, kultur, flamenco, härlig mat och vi invigs i sherryns historia med provsmakning och bor fyrstjärnigt med pool i Jerez inom gångavstånd från den Kungliga Andalusiska Ridskolan. 

Här kan du läsa mera om resan >>

Resan är nu fullbokad. Vid intresse kan vi eventuellt ordna ytterligare plats. Hör av dig till kansliet så snart som möjligt.


Beridna Högvaktens kalender 2020Vi har nästan sålt slut på vår populära kalender. Resterande exemplar säljs med 25% rabatt, dvs för endast 120 kr.

Köp den via BHV Nätshop >> eller på kansliet.

Se tidigare inlägg och länkar


Här kan du se och höra det berömda Avicii-medleyt med LDK och när Beridna Högvakten var med i P4 Extra. Tidigare inlägg >>


Hästar köpes!


Beridna Högvakten söker fyra svenskfödda fuxvalacker, 4-5 år, med en mankhöjd på 165-175 cm. De ska ha en god exteriör, bra benställning, normala gångarter och ett lugnt temperament.

Välkommen att kontakta vår hästinköps-ansvarige, hippolog Marcus Lundholm på lundholm.marcus@gmail.com alternativt telefon 070-832 82 33.

Hästbesiktning

Hästvälfärd är något som är viktigt för såväl Föreningen för den Beridna Högvakten som för Livgardet. Våra hästar ska må bra!
Som en del i detta genomförs en hästbesiktning två gånger per år av vår veterinär, Lena Brask, med stöd av bl.a. personalen vid Livbataljon.Välkommen till Föreningen för den Beridna Högvakten

Föreningen för den Beridna Högvaktens syfte är att bevara hästen i statsceremonielet och i vaktparader. Föreningen äger hästarna genom Stiftelsen för den Beridna Högvakten och svarar för huvuddelen av deras driftkostnader på Kavallerikasern.

Det är således föreningens 25 000 medlemmar och inte staten - som många fortfarande tror - som äger hästarna. Som medlem bidrar du därför till att slå vakt om den både i Sverige och utomlands mycket uppskattade traditionen med beridna korteger och vaktparader. Du kan dessutom känna dig som en stolt delägare av de cirka 80 hästar som behövs för verksamheten.Föreningen firade 2015 sitt 30-årsjubileum - beställ vår jubileumsbok!

Du kan fortfarande beställa vår unika jubileumsbok ”Ridkonsten i Sverige. Historien om hästarna, Strömsholm och mästarna”. Nytt medlemspris är 150 kr (ordinarie pris 395 kr).

Läs mer och beställ här >>

 

Nyheter

 • 2020-01-07

  Vårens medlemsresa till Andalusien

  Möt våren tidigare och det på sydligare breddgrader! Höstens medlemsresa till Andalusien blev snabbt fullbokad och väntelistan lång. Vi har därför nu glädjen att meddela att vi gör en repris på resan den 22/4 - 25/4 2020.
 • 2019-11-08

  Konsert med LDK i Konserthuset 16 november

  Du har väl inte glömt att köpa biljett till årets konsert med Livgardets Dragonmusikkår? Lördag 16 november 2019
  När Dragonmusikkåren under sin dirigent David Björkman varje år intar stora scenen i Konserthuset Stockholm kan man förvänta sig något alldeles extra!

Våra hästar

 • Endura

  Endura

  Endura kom till Kavallerikasern 31 augusti 2018. Under en extra hästöverlämning överlämnades han av sponsorn Mustadfors Bruk till Beridna Högvaken.Läs mer om Endura (KS Donizetti) på SWB..
 • Eminent

  Eminent

  Eminent köptes in 2016 och utbildades på Strömsholm 2016/2017.Han får sitt namn genom namntävlingen Hela Sveriges Häst våren 2017.Läs mer om Eminent (Bosco) på ASVH..
 • Folke

  Folke

  Folke kom till Beridna högvakten juni 2019.Han utbildades på 2018/2019 på Ridskolan Strömsholm.Läs mer om Walencio på ASVH..

90-kontoinnehavare

Beridna Högvakten har godkänts och granskats av Svensk Insamlingskontroll och vi har därför rätt att använda oss av ett sjusiffrigt 90-konto hos PlusGirot eller Bankgirot. Ett 90-konto är en bekräftelse på att organisationer, stiftelser och föreningar sköts på ett ansvarsfullt sätt och att pengarna som skänks går till ändamålet utan oskäliga kostnader.

Klicka här för
datum och marschvägar

Program

22 Mar Stallvisning Read more
Start klockan 12:30
19 Apr Beriden vaktparad Read more
21 Apr Beriden vaktparad Read more

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar Du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar Du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för Din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!