Arbeta i beriden tjänst vid Livbataljonen

 

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Det är dessutom en av de få befattningarna i Försvarsmakten där ridning utgör en stor del av arbetet.

Livbataljonen

Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Dina uppgifter

Hälften av arbetstiden som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden övar du med din enhet och utvecklar dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Övning i sabelexcersis. Foto: Hans Eriksson

Rekrytering till beriden tjänst vid Livbataljonen

För att kunna rekryteras till beriden tjänst vid Livbataljonen måste du först ha mönstrat och gjort värnpliktstjänstgöring. Du behöver dock inte kunna rida, det får du lära dig under den grundläggande ridkursen! Läs mera om detta och hur rekryteringen går till på Försvarsmaktens rekryteringsportal.

PRAO och praktik

Vill du göra PRAO inom Försvarsmakten? Vad roligt! Kontakta Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00exp-lg@mil.se) så hjälper de dig.

Går du i gymnasiet (eller motsvarande) och vill göra praktik vid Kavallerikasern kontaktar du din skola som sedan vänder sig till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

När du handlar i vår webbutik stöder du Beridna Högvaktens verksamhet.

Ditt medlemskap är värdefullt för att vi ska kunna ha kvar hästarna vid beridna vaktparader och korteger.

Den beridna vaktparaden är en gammal svensk tradition som har blivit populär i modern tid.