Beridna Högvaktens Akademi för unga hästar

Fölet Major har föreningen fått förmånen att följa sedan hans första tid på Österlen.
Major föddes 21 april 2021 hos Erik Johansson, Vollsjö i Skåne. Erik har en gedigen historia där han jobbat med hästar och avel hela sitt liv. Majors föräldrar är Eriks sto Pear Avenue efter Roven xx – Eighty Eight Keys tillsammans med Eriks egna hingst Primär som är efter Primör – Lector.
I ett nära samarbete med uppfödare Erik Johansson och vi hoppas självklart att denna unga lovande häst kommer att bli en mycket bra högvaktshäst.

Mars 2024, Major på bete innan det är dax för tre-årstest

Igår 21 mars blev Major 35 månader. Så fort tiden går. Det känns som det var för några månader sedan han var ett litet föl.

För närvarande är han hemma mellan inridningen på Flyinge och träning för treårstest som börjar om ca en månad. Tiden mellan första och andra träningsperioderna  har varit nyttigt för att ”smälta” upplevelserna och om någon muskel, sena eller led blivit ansträngd har den kunnat återhämta sig.

Major och hans kamrater Peter Pan och Zorro har sista veckan släppts ut på en 4,5 ha stor vall som ska plöjas längre fram i vår så det gör ingenting om de trampar upp lite. Fältet ligger lite högt så förhållandevis är det så torrt som det kan bli.

Den är långsmal så om de vill galoppera är det nästan 300 m till en kortsida. Detta gör de dagligen och verkar trivas utmärkt. De får full ”vinterutfordring” för gräset har inte kommit igång mer än väldigt lite.

November 2023, inridning påbörjad på Flyinge

Major är nu på Flyinge och har påbörjat sin skolning. Han kommer att tränas av studenter från beridareutbildningen i att bli uppvisad vid hand, löshoppas och ridas in. I den här omgången kommer han att stanna på Flyinge fram till jul.

För någon vecka sedan, när han var 30 månader gammal, genomfördes förberedelser inför hans vistelse på Flyinge. Det inkluderade en tandkontroll, uppsättning av framhovsskor, och regelbunden temperaturmätning för att kartlägga hans normala temperaturvärden. Detta gjordes också för att kunna upptäcka eventuella ökningar i temperatur och därigenom övervaka eventuell sjukdom genom att jämföra med hans normala värden.

Oktober 2022, Major blir ”mentor och förebild ”

 

Under en dramatisk händelse skadades ett sto så illa att det rekommenderades att stoet skulle skiljas från sitt föl. Här kommer Major och hans ägare Erik in i historien.

 

Det lilla fölet som är en härlig hingstunge e Springbank II ue Primör 696 döpt till Zorro fick lära känna sin nya ” storebror ”och förebild Major.

De unga hästarna äter nu tillsammans, rör sej tillsammans och ligger nära varandra.

”Att han är en värdefull häst har jag aldrig tvivlat på men att värdera hans insats just nu är omöjligt. För en uppfödare som hamnat i svårigheter behövs just sådana hästar som Major representerar” säger uppfödare och ägare Erik.

 

Major och Zorro är släkt på så sätt att farfar till Major är morfar till Zorro. Gemensam farfar/morfar är Primör 696. 

Primär, Majors pappa
Major och fölet Zorro

Här följer vi Major från sina första dagar till den unga häst han är idag

Major och mamma Pear Avenue samt uppfödare Erik Johansson i sommarhagen

 

 

Reportage om Major i tidningen Hippson.

Hippson: ”Fölet Major kan bli en framtida högvaktshäst”

När du handlar i vår webbutik stöder du Beridna Högvaktens verksamhet.

Ditt medlemskap är värdefullt för att vi ska kunna ha kvar hästarna vid beridna vaktparader och korteger.

Lär känna alla hästar
som ingår eller har ingått
i de beridna vaktparaderna.