Vad händer med hästarna efter deras pension?

 

Omsorgsfullt väljs ett hem av föreningen där hästen i lugn och ro kan få njuta av sin välförtjänta pension.

Tillsammans med sin fodervärd promenadrids hästen och får den bästa omsorg på ålderns höst.

Här ser vi hästen Regent som efter hela 15 år i Beridna Högvaktens tjänst återvände till sin uppfödare Per Anders Axelsson i Svenljunga förra året för att njuta av sin pension tillsammans med sin ett år äldre helbror.

Regent köptes som 3-åring och utbildades därefter på Ridskolan Strömsholm i två år innan han kom till Livgardet. Regent blev befälshäst till stallchefen och därmed också standarhäst vid korteger. Trots att han var dressyrstammad tävlade Regent framgångsrikt i hoppning med vinster i medelsvår klass. Stallchefen, kapten Claes Hermansson, tränade, tävlade och tog hand om Regent i tio år.

Som kronan på verket gick Regent längst fram i kortegen vid Kronprinsessan Victorias bröllop och reds av Peder Fredricson vid en högvaktsavlösning i samband med hyllandet av hans OS-silver i hoppning 2016. 

Se SVT´s reportage om Regent >> Reportage

 

Vi får också en hälsning från musikhästen Oktav som kom till Beridna Högvakten januari 2006 och var under hela 16 år mycket uppskattad av Livgardets Dragonmusikkår som musikhäst samt en mycket duktig rid- och körhäst. Oktav pensionerades hösten 2022 och lever nu ett härligt pensionärsliv tillsammans med sin fodervärd  Emmelie Ackås.

 

När tiden är kommen där de pensionerade högvaktshästarna inte vill bli ridna mer kan de få fortsätta sina sista dagar hos föreningens sammarbetspartner Svenska Hästhem.

Här kan du läsa mer om Svenska Hästhems arbete med de pensionerade hästarna >> Reportage

Emmelie