Uniform och utrustning

Historik

Före 1895 hade de svenska dragonförbanden olika uniformstyper men detta år infördes en enhetsuniform. Uniformen benämndes m/1895 och var ljust mellanblå till färgen. De olika regementena skiljdes åt genom olika färg på ståndkragen – Livgardet till häst (K1) fick på kragen ett så kallade knapphål, vitt för manskap och silver för officerare, Livregementets dragoner (K2) fick vit krage, Skånska dragonregementet (K6) gul och Norrlands dragonregemente (K8) fick orangefärgad krage. Ytterligare skillnader var att K1 och K2 som tillhörande Konungens liv- och hustrupper fick vit plym medan de två andra dragonförbanden utrustades med svart plym. Endast K1 fick hjälm av metall medan de övriga fick hjälm av svartlackerat läder.

Vid sammanslagningen 1928 av dåvarande K1 och K2 fick det ”nya” K1 överta K2:s förgyllda lagerkrans och halmkrans på hjälmen.

Dragonen på bilden är utrustad med 6,5 mm karbin m/1894. Dragonen är klädd i stor parad, det vill säga bär plym m/1887 av vitt tagel på en 100 milimeter hög ståndare av guldfärgad metall.

Officeren på bilden bär vid stor parad bland annat:

  • skärp m/1819-1826 för skvadrons- och plutonsbefäl, 50 mm brett, virkat av redgarn med två tofsar i samma färg.
  • sabel m/1893 rak, 935 milimeter lång med dubbeleggad klinga. Till sabeln hör en portepé m/1797, en av guld och blå tråd flätad sabelhandrem.
  • dagbricka m/1799 av försilvrad metall med lilla riksvapnet i mitten. Brickan bärs i band av blå sidenrips med rosetter.
  • dagbricka m/1799 av försilvrad metall med lilla riksvapnet i mitten. Brickan bärs i band av blå sidenrips med rosetter.
  • kartuschlåda m/1847 (på ryggen) och kartuschrem

Uniformsdetaljerna bärs av dagens högvaktsstyrkor.

Puksadel

Sadel m/1903, så kallad ”manskapssadel” räknas som en världens bästa sadlar – för hästen. Sadeln är försedd med sadelgjord av vita tygsnören, stigbygelremmar av brunt läder med förnicklade spännen och förnicklade stigbyglar av stål. Under sadeln ligger en vojlock av blått dubbelfodrat tyg. Sadeln är ombyggd för att pukorna skall kunna fästas vid sadeln och har försetts med en hållare och upphängningsanordning på varje sida.

Vojlock

Pukhästen är inte utrustad med valtrapp och bakpackning utan har i stället en speciell vojlock av blått kläde kantad med en 50 mm silvergalon och innanför denna en 8 mm silvergalon samt statschefens namnchiffer i silver på båda sidor innanför de bakre hörnen.

Kandar

Av svart läder med förnicklade bett och spännen samt förnicklad kindkedja sammansatt av:

Pannrem, nackrem, sidremmar, bridongrem, käkrem, nosrem, bridongbett, stångbett, kindkedja, bridongtygel och stångtygel. För att kunna använda båda händerna för pukslagning finns dessutom en extra bridongtygel för pukhästarna, som är fäst vid stigbyglarna. Pukslagaren kan därför styra hästen med skänklarna.

Förbygel

Förbygeln som är till för att hindra sadeln från att glida bakåt, är av svart läder med förnicklade spännen. Stabstrumpetarhäst

Sadel

Vanlig svart dressyrsadel.

Vojlock

Stabstrumpetarhästen är inte utrustad med valtrapp och bakpackning utan har i stället en speciell valtrappskuren vojlock av blått kläde kantad med en 35 mm guldgalon och innanför denna en 6 mm guldgalon samt statschefens namnchiffer broderat i guld på båda sidor innanför de bakre hörnen.

Valltrapp - Anskaffning av ny utrustning till våra hästar

En valltrapp är ett paradtäcke som Livbataljonens hästar har över sadeln i samband med ceremoniella uppdrag. Vi är ansiktet utåt för Sverige och Försvarsmakten, därför är det viktigt att utrustningen är i toppskick, säger Hans Augustin.

365 dagar om året är de redo för ceremoniella uppdrag. Och kraven är höga på hästarna, soldaterna och officerarna som ingår i Försvarsmaktens Livbataljon. De är ansiktet utåt för Försvarsmakten och Sverige. FMV har nu levererat nya valltrappar, de blå paradtäcken som ligger över sadeln vid parad.

Läs mer här >>

(Artikeln är publicerad i samarbete med FMV)


Klicka här för
datum och marschvägar

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!