För att den Beridna Högvakten ska kunna sprida glädje, pompa och ståt på Stockholms gator krävs idag två huvudaktörer. Den ena är den ideella organisationen Föreningen för den Beridna Högvakten, den andra är Försvarsmakten.
Föreningen bildades 1985 i syfte att bevara hästarna i det svenska statsceremonielet. Föreningen finansierar inköp och utbildning av de 80 hästar som krävs för verksamheten samt står för hälften av de direkta kostnaderna (foder med mera) för driften av stallen på Kavallerikasern. Det är alltså inte längre staten som betalar hästarna, utan föreningen och dess medlemmar. Den beridna vaktparaden är en viktig symbol för Sverige och spelar en betydelsefull roll som en del av det svenska kulturarvet vid statsbesök, nationaldagsfirande och kungliga bröllop. Utan föreningen och dess medlemmar skulle denna mångåriga tradition försvinna.
Det är Försvarsmakten som med Dragonmusikkåren (LDK) och vakten från Livgardet som svarar för genomförandet av de beridna vaktparaderna. Livgardet har en beriden skvadron, Livskvadronen, som tillsammans med LDK bestrider den beridna garnisonstjänsten vid beridna högvakter och beridna eskorter (bland annat statsbesök, Nationaldagen och Riksmötets öppnande). Samtlig personal är från och med hösten 2011 anställd.
Livgardets Dragonmusikkår rider vid varje tillfälle med cirka 18 musiker. Livskvadronen bemannar vakten som rider till Kungliga Slottet med två officerare och 28 eller 32 soldater. En beriden vaktparad består alltså av cirka 48 eller 52 ekipage (häst med ryttare).
Om du är intresserad av att arbeta med den beridna vaktparaden krävs grundläggande militär utbildning, GMU eller tidigare värnplikt. Ansökningshandlingar till GMU och mer information hittar du på www.forsvarsmakten.se/livgardet/. Du kan också skicka E-post med dina frågor till g9-lg@mil.se.
Föreningen för den Beridna | Cecilia Schelin Seidegård (ordförande) Görel Nyman Marcus Lundholm Remy Nilson Sven-Christer Nilsson Fredrik Ståhlberg Daniella Waldfogel |
Stiftelsen för den Beridna | Cecilia Schelin Seidegård (ordförande) |
Suppleanter | Lena Linn Mikael Wendt Karin Mäntymäki |
Auktoriserade revisorer | Per Gustafsson Åsa Malmborg Karolina Westberg |
Valberedning | Hans-Eric von der Groeben Håkan Hedlund Karin Mäntymäki |
Kansli | Lena Linn, generalsekreterare Hans Eriksson, biträdande generalsekreterare Monica Esterling Gartner, kanslisekreterare Eva Bardh, kassaförvaltare Marcus Lundholm, hästinköpsansvarig |
Organisationsnummer Föreningen | 802013 - 1671 |
Organisationsnummer Stiftelsen | 802014 - 0722 |
Chef för Livbataljonen är överstelöjtnant Mikael Wendt.
Livskvadronen har cirka 130 ridande livdragoner och Skvadronchef är kapten Daniel Hellström, han tituleras Ryttmästarn. Livbataljonen har även ett fotkompani, Livkompaniet. Livbataljonen är förlagd på Kavallerikasern vid Lidingövägen.
Major Arne Wuolo är chef för Kavalleriavdelningen och har huvudansvaret för hästtjänsten på Kavallerikasern. Stallchef är kapten Claes Hermansson som biträds av beridare Martina Torstensson.
Chefsinstruktör är löjtnant Roger Johansen som biträds av ridinstruktör Maria (Mirre) Hodell.
Veterinär är Lena Brask och veterinärassistent är Eva Öster. Mats Holmstedt är hovslagare på Kavallerikasern.
Lena Linn(ordf), Jan Jönsson, Marcus Lundholm,
Försvarsmakten: Arne Wuolo, Claes Hermansson, Helen Falk,
Ridskolan Strömsholm: Jonas Johnson,
Hovstallet: Ulf Gunnehed,
Polisrytteriet: Camilla Öhman.
Lena Linn (ordf), Marcus Lundholm,
Sveriges Lantbruksuniversitet: Anna Lundberg, Katarina Nostell,
Försvarsmakten: Arne Wuolo,
Ridskolan Strömsholm: Linda Kjellberg,
Svenska Ridsportförbundet: Daniel Bergqvist,
Hovstallet: Ulf Gunnehed,
Polisrytteriet: Camilla Öhman.
Lena Linn (ordf), Hans Eriksson, Maria Mansnérus Hermansson, Peter Örbrink, Owe Sandström, Martin Regnfjord, Paula Levänen.
Jan Lindman (ordf), Lena Linn.
PRAO och praktik
Önskar Du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar Du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för Din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.
Arbete inom Försvarsmakten
Om Du vill söka anställning inom Försvarsmakten, exempelvis delta i den beridna garnisonstjänsten, ansöker Du på Försvarsmaktens hemsida för att i första hand genomföra mönstring. Vid mönstringen ansöker man till det förband man vill jobba vid. Vill Du arbeta med Beriden Garnisonstjänst så söker Du till Livgardet/Livbataljon.
Ridtillstånd
Livgardet ger ett begränsat antal civila ryttare möjlighet att motionsrida Beridna Högvaktens hästar på Kavallerikasern, Lidingövägen 28. För att få göra detta krävs ett särskilt tillstånd, som utfärdas av Chefen för Kavalleriavdelningen, major Arne Wuolo. För närvarande finns det dock inte behov av att utfärda ytterligare ridtillstånd.
Föreningen hanterar personuppgifter enligt Datainspektionens anvisningar och har en policy för detta >>.
22
mar
2020 |
Stallvisning
Läs mer
Start klockan 12:30 |
---|---|
10
maj
2020 |
Stallvisning
Läs mer
Start klockan 12:30 |
6
sep
2020 |
Stallvisning
Läs mer
Start klockan 12:30 |
Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.
Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.
Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.
Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.
Foto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten
Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.
Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.
Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>