Tor - gudabenådad häst

En ny favorit har gjort entré på Kavallerikasern. Den vackra shirehästen Tor köptes i våras (2013 reds. anm.) in för att ersätta den populäre och folkkäre Harry som i februari tyvärr drabbades av svår kolik med bukhinneinflammation som följd. Trots stor veterinärinsats gick Harrys liv inte att rädda.

Pukhästarna har en framträdande roll längst fram i ledet som ståtliga bärare av pukorna samt pukslagaren när den beridna högvakten beger sig ut på stadens gator. Och för att pukhästen Oden inte skulle behöva jobba jämt så måste en efterträdare till Harry snabbt införskaffas. Kapten Victor Victor begav sig tillsammans med föreningens ansvarige för hästinköp Bo Slättsjö till Fattiggården i Kisa där familjen Ing-Marie och Roger Petterson föder upp shirehästar.

– Vi letade efter en svart shirehäst med vita strumpor och gott temperament. På Internet hade vi tittat ut en valack som verkade passa vår verksamhet. Väl på plats blev vi i stället förtjusta i familjen Pettersons personliga älskling, en ståtlig sjuårig, nykastrerad valack som lystrade till namnet, Imperiets Hobby. Från början var dock familjen Petterson tveksam till att sälja honom, säger kapten Victor Victor.

Imperiets Hobby är familjen Petterssons första egna uppfödning och redan som föl kände Ing-Marie att den lilla hingstungen var ämnad för något alldeles speciellt.

– Jag provred båda hästarna och medan Bo Slättsjö blåste fanfar i en trumpet hängde jag två plasttunnor framför sadeln som jag slog på medan jag red runt i paddocken. Hobby klarade alla miljötester med bravur och familjen Pettersson hade slutligen bestämt sig för att släppa iväg honom med orden »vi har ju alltid vetat att han var ämnad för en väldigt speciell uppgift här i livet och vad kan vara mer speciellt än att bli pukhäst i den beridna högvakten«.

Hobby lastades på transport och mot huvudstaden och nya äventyr bar det av. Efter godkänd veterinärbesiktning gjordes köpet klart och nu var det dags att träna Hobby inför de nya arbetsuppgifterna.

– Träningen av Hobby, numera omdöpt till Tor, har gått väldigt bra, inga bakslag alls. Tor har motsvarat alla våra förväntningar. Han är en lugn och uppmärksam häst som vill göra rätt. Jag är också glad över att Tor och Oden fått varsin ny specialtillverkad sadel där pukorna fästs på ett skonsamt sätt utan tryck på deras mankar. Kunskapen om hur man tillverkar en sådan speciell sadel finns inte längre. Det krävdes mycket knep och knåp samt ett nära samarbete mellan oss och sadelmakaren innan det blev rätt, säger kapten Victor Victor.

Alla beridna högvaktens hästar får av tradition ett nytt namn när de kommer till Kavallerikasern. Genom en namntävling i media röstades namnet Tor fram. Gudanamn från norden passar bra på de två gudabenådade och kraftfulla hästarna Tor och Oden.

Publicerades 2014-04-01 00:02
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

20 aug Beriden vaktparad Läs mer
21 aug Beriden vaktparad Läs mer
22 aug Beriden vaktparad Läs mer
23 aug Beriden vaktparad Läs mer
26 aug Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!