Succé för Berdina Högvaktens Dag

För första gången firades Beridna Högvaktens Dag, som arrangerades i samverkan med Livgardet, på Ryttarstadion i Stockholm.

Det centrala läget, närheten till Kavallerikasern på andra sidan Lidingövägen, permanenta ridbanor med fasta läktare, och en publikvänlig och vacker miljö bidrog till att evenemanget blev ett inspirerande utflyktsmål för helglediga stockholmare.

Det fartfyllda programmet innehöll en utmärkt blandning av högtidliga uppträdanden där publiken fick se hur en statsceremoniel kortege går till, uppleva en historisk vagnparad och en spännande hopptävling på tid med deltagare från utlandet.

Från den fullsatta läktaren njöt publiken av solen, de vackra hästarna och sist men inte minst av Livgardets dragonmusikkårs eftermiddagskonsert.

Riddarspelen, ett framträdande av Harry och den Blå Prinsen, där barnen fick tillfälle att klappa och fotografera den folkkära pukhästen, gratis hamburgare av McDonalds och det fina höstvädret lockade många barnfamiljer till firandet.

Kort sagt, den Beridna Högvaktens Dag blev den stora succé som arrangörerna eftersträvat.

Maria Skagemark

Publicerades 2013-05-13 19:20
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!