Stockholms Hästambulans räddar sjuka hästars liv

Året runt, alla timmar på dygnet, står hästambulansen i beredskap att rycka ut och transportera svårt sjuka hästar till djursjukhus. Chaufförerna på Stockholms Hästambulans vet att deras arbete gör skillnad och gör sitt allra bästa för att rädda liv.

Text: Maria Skagemark. Foto: Ingela Bjurenborg

Stockholms Hästambulans startade sin verksamhet 1978 på initiativ av Margareta Wallenius Kleberg. Innan dess hämtades de hästar som skadat sig svårt under till exempel, ett lopp på Solvalla eller Täby galopp, med en kranbil. En hantering som inte var värdig.

Lyckosamt nog kunde Margareta knyta ett antal sponsorer till projektet och en hästambulans köptes in från Helsingborgs djurklinik. Dock är Walleniusrederierna inte på något vis inblandade i verksamheten som bedrivs idag.

– Jag tycker väldigt, väldigt bra om Margareta som kläckte idén. Hon är en eldsjäl som brinner för hästarnas bästa. Trots att hon har så mycket omkring sig, tar hon sig fortfarande tid att ringa och intressera sig för vad som händer på detaljplanet, säger Rolf Nilsson som är driftansvarig för hästambulansen och varit med i verksamheten från start.

Både Täby galopp och Solvalla är ständig kund till Stockholms Hästambulans. Ambulansen finns på plats, beredd att rycka ut, alla tävlingsdagar året om, vilket rör sig om i snitt cirka 130 stycken.

– Vi är också med vid en fem, sex större fältrittstävlingar. Det är dock sällan som det inträffar några svårare olyckor på Solvalla, men det händer att hästar faller och skadar sig under hinderloppen, säger Rolf Nilsson.

Hästambulansen har jour dygnet runt, alla dagar på året. Vem som helst kan anlita ambulansen inom en 10-15 mils radie från Stockholm. Oftast sker transporten i samråd med en veterinär som bedömt att hästen är så illa däran att den behöver vårdas på klinik.

De absolut vanligaste utryckningarna rör sig om hästar med allvarlig kolik, som fått en fraktur eller stora sårskador efter en trafikolycka och fölungar som är skadade eller svaga. I 90 procent av fallen körs de sjuka hästarna till Universitets - djursjukhuset Ultuna i Uppsala.

– Ofta ringer hästägarna på eftermiddagen, då man upptäckt en skadad häst i samband med intag från hagen eller tidigt på morgonen då stallpersonalen kommer för att fodra och släppa ut hästarna.

Det är Solvalla djurklinik som står för sjukvårdsutrustningen i bilen. I ambulansen finns en bår för de hästar som inte klarar av att stå upp, en 40 meter lång och stark vinsch, en hängmatta för patienter med benfrakturer och annan akututrustning som till exempel olika stödskenor för skadade ben. Och naturligtvis finns en kamera i styrhytten så att chauffören har full kontroll över hästens tillstånd under transporten.

– Ibland används vinschen till att dra upp hästar som fastnat i något, till exempel ur en brunn, annars är den till för att dra in båren i bilen. Vi är inget utryckningsfordon och trots att vi har blåljus på bilen så är vi inte tillåtna att använda det. Vi avlivar inga hästar, då får man ringa nödslakten, men visst har det hänt att några hästar dött på väg till djursjukhuset. Efter varje häst som transporteras så desinficeras bilen.

Tre personer är fast anställda och jobbar efter ett rullande schema. Den som ringer larmnumret nattetid och på helger kommer till ett telesvar och blir sedan uppringd av jourhavande personal.

Chaufförena är hästkunniga, har lång erfarenhet som hästambulansförare och kör bilen ensamma.

– Det bästa med det här jobbet är att kunna hjälpa hästar att få snabb vård, att min insats ibland gör skillnad mellan liv och död, men det är inte ett jobb som jag kan försörja mig på, säger Rolf Nilsson som till vardags arbetar med tull och exporthandlingar vid Hästportens Hus på Solvalla.

Tidigare drevs företaget som ett handelsbolag men har nu ombildats till Stiftelsen Stockholm Hästambulans.

– Vi är inte ett vinstdrivande företag utan kör till självkostnadspris. Många har hästförsäkringar som täcker kostnaderna för transporten. Idag har vi 10 sponsorer men vi behöver fler. Det skulle inte göra någoy om vi hade råd att köpa en ny ambulans, den här har några år på nacken nu.

Publicerades 2011-12-02 05:45
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!