Steeplechase

Text: Hodder Stjernswärd, hovstallmästare, överste 1 gr

Beridna Högvaktens medlemmar reste 2008 och 2009 till Tjeckien och 2010 till Strömsholm. Utanför Prag kunde resemedlemmarna beundra och kanske stå undrande inför den imponerande speeplechasebanan i Pardubice. På Strömsholm finns en av de två steeplechasebanorna vi håller oss med i Sverige. Den andra finns på Täby. I Norden finns egentligen bara en till, den på Övrevoll, utanför Oslo.

Att hindersporten  är populär i Tjeckien fann vi under besöket på Pardubice. Den 14 oktober, två veckor efter vårt besök, reds på banan inte mindre än sex steeplechaser, alla med stora fält anmälda, den största med 15 deltagare. Vi kunde se propositionerna på programmet för löpningarna. Den största ja, den var 6900 meter lång och reds över banans samtliga hinder, även de två svåraste. De senare dock bara en gång. Vi stod undrande inför dessa: en enorm jordvall (så kallad irländsk bank) och en imponerande fast häck med en torrgrav bakom och nedanför. Detta hinder hette Taxis jump.

Greve Taxis, känd gentlemannaryttare, ville bygga ett hinder där hans motståndare, bland andra greve Kinsky, skulle bringas på fall.

Man tänkte på de stackare som skulle kasta sig över dessa enorma hinder. Men stackare är nog ej rätta ordet. Enligt vännen Karel Babor klarar sig, förunderligt nog, de flesta ryttarna helskinnade genom loppet. Hästarna är vältränade och väl förberedda och ryttarna tuffa och motiverade. De flesta ryttarna kommer från Tjeckien, naturligt nog, men bland jockeyerna återfinns även polacker, irländare och tyskar.

Annars är ju, för västeuropeer i varje fall, Grand National på Aintree utanför Liverpool den största och farligaste steeplechasen i världen.

Den är 7200 meter lång och 30 hinder skall övervinnas. Det mäktigaste hindret, att jämföra med Taxis jump på Pardubice, är The Chair som är en hård packad »hedge«, 158 centimeter hög, 270 centimeter bred med en grav framför. Så finns där också den berömda Beechers Brook, där kapten Beecher en gång landade i bäcken (brooken) två gånger och blev kvar där tills loppet var över. Manfallet brukar vara stort, men djurskyddsaktivisterna har tvingat fram förbättringar (och förenklingar) av banan.

Grand National är finalen på hindersäsongen i England, som egentligen kraftsamlas till den så kallade Cheltenham Festival några veckor innan (i mars), då en mängd hinderlopp avgörs under fyra dagar med ett enormt publikintresse. Hindersporten är stor i England. Under Grand National beräknas 75 000 åskådare fylla läktarna, bortsett från de många miljoner som kan se tävlingen på TV. Ryttarna är hjältar liksom hästarna. Av de senare är kanske Red Rum den genom tiderna mest älskade vinnaren. Han vann 1973, 1974 och 1977 och var tvåa 1975 och 1976. Red Rum ligger begravd på Aintreebanans mållinje och står staty lite längre bort.

I Sverige är hindersporten, det vill säga steeplechase och häcklopp, inte lika populär som på kontinenten och i England. Tyvärr måste man säga, eftersom denna tävlingsform är betydligt mer spännande, innehållsrik och prestationskrävande än slätlopp. Jag vet att slätloppsfansen ej håller med om detta. En steeplechasehäst är som regel äldre, uthålligare och mer muskelfylld än slätloppshästen; den har tränats längre och fullödigare för att kunna göra sig gällande i konkurrensen. Men fortfarande, gudskelov, finns det entusiaster bland uppfödare, tränare och ryttare som sattsar på hinder, även om loppen är färre och prispengarna kanske mindre än hos storebror på den släta banan.

De uppmärksamma deltagarna under Beridna Högvaktens resa till Strömsholm den 5 september såg några av våra svenska fyrbenta hjältar på tavlor målade av Thorsten Dyrssen och hängande i Thottska villans vardagsrum: jag tänker på Bataclan, Powarden, Shandy och Laura.

Den senare har jag haft lyckan att rida med viss framgång. På Österängens vackra steeplechasebana rids sedan 1971 Svensk Grand National, ej så svår som den brittiska motsvarigheten, 4200 meter och 15 hinder, men ändå ett gott prov på stamina, uthållighet och kraft. Att det rids en svensk Grand National kan vi tacka Björn Zachrisson för, liksom jag tar åt mig äran att ha fått HM Konungen att återinföra steeplechasen om Kungens kanna 1996. Den rids på Täby i september.

Jag tror att min lärare i steeplechaseridning på Ridskolan i Strömsholm, »Moppe« Blixen-Finecke, formulerar sig bäst när det gäller denna »Formel I till häst«. »Och ingenting av vad jag varit med om på hästryggen, kan i fråga om intensitet och ögonblickets tjusning mäta sig med vad jag upplevt i ett steeplechasefält. Hjärtat bankar fortfarande när jag ser en steeplechase, trots att kroppen befinner sig på läktaren

Publicerades 2012-02-22 09:51
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!