Soldat till yrket

Den 1 juli 2010 avskaffades värnplikten i Sverige. Den ersattes av en ny frivillig militär grundutbildning, GMU. Efter godkänd utbildning kan rekryterna ansöka om anställning i Försvarsmakten med placering på en specifik garnisonsort.

Tidningen Beridna Högvakten passade på att göra ett besök på Kavallerikasern i Stockholm för att ta reda på hur livet ser ut för en yrkessoldat på Livgardet. Livgardets soldater känns igen på de mörk- och ljusblåa uniformerna. Arbetsuppgifter består av bevakningsuppdrag och statsceremoniell tjänst, där bevakning av de kungliga slotten ingår.

Text: Maria Skagemark Foto: Ingela Bjurenborg

Menige Lisabeth Svensson, 21 år, gjorde sin värnplikt på Kavallerikasern i Stockholm. Idag är Svensson fast anställd på Livgardet.

– Jag trivdes så bra med arbetsuppgifterna här att jag valde att söka en fast tjänst efter grundutbildningen.

Den goda gemenskapen mellan arbetskamraterna på Livgardet var en av orsakerna till att menige Svensson bestämde sig för att bli soldat på heltid.

– Att en stor del av mitt arbete på Kavallerikasern består av ridning och skötsel av hästarna har naturligtvis också bidragit till att jag trivs så bra. Hästar är nämligen mitt stora intresse. Jag kommer från västra Götaland och vi har alltid sysslat med hästar i familjen.

I dagsläget har menige Svensson inga planer på att byta jobb.

– Jag stannar kvar här så länge jag tycker jobbet är roligt och jag utvecklas i mitt yrke.

Korpral Lukas Hidingsson, 23 år, är anställd på Livgardet sedan augusti 2011.

Arbetssökande Lukas Hildingsson från Göteborg upptäckte när han besökte försvarsmaktens hemsida, www. forsvarsmakten.se, att det fanns lediga tjänster på Livgardet i Stockholm.

– Jag har alltid varit intresserad av parader. Dock visste jag inte speciellt mycket om den Beridna Högvakten innan jag kom till Kavallerikasern, helt enkelt för att vi inte har någon beriden vaktparad i Göteborg. Men jag tänkte för mig själv att, parad med hästar är ju faktiskt mycket käckare än parad till fots.

Att lära sig rida kunde väl inte vara svårare än att lära sig cykla, trodde Lukas som sökte och fick tjänsten:

– Jag inbillade mig att det skulle ta någon dag eller två att lära sig ridningens ädla konst. Jag blev dock snart varse om motsatsen.

Våren 2012 red Lukas sin första högvakt med den äran.

– Nu har jag ridit på många vaktparader och tycker att det är roligt att rida, när det går bra förstås. Jag gillar att ha kontroll men över hästar har man inte alltid full kontroll.

De som arbetar vid Livgardet skickas inte på uppdrag utomlands utan skvadronens huvuduppgift är att bevaka slotten och medverka vid statsceremoniella uppdrag.

– Jag tror att jag kommer att arbeta här länge. Jag trivs med sysslorna även om det är fysiskt krävande att jobba i stallet, men det positiva överväger det negativa. Framförallt är kamratandan mycket god, vi är många i samma ålder som har liknande intressen. Det är också väldigt roligt att arbetskamraterna kommer från hela Sverige.

Menige Björn Almström, 21 år, anställd på Livgardet sedan 2010. Efter att gjort lumpen på Kavallerikasern tillsammans med den sista kullen som gjorde allmän värnplikt, valde Björn att stanna kvar på Livgardet som anställd soldat.

– Jag blev antagen som stridsfordonsförare när jag mönstrade, tyvärr lades förbandet ner och jag placerades i stället på Livgardet. En av de första utmaningarna blev att lära sig rida.

– Jag var inte någon hästkille precis när jag började här. Trots att jag tränat amerikansk fotboll innan och är van vid hårda smällar så var ridningen tuff den första tiden. Jag har lärt mig den hårda vägen och blivit avkastad, biten och sparkad. Nu är jag inte rädd längre, hästarna har blivit en del av mitt liv och jag gillar det livet. Den närmsta tiden skall Björn komplettera några ämnen på tekniska gymnasieprogrammet för att få behörighet till tekniska högskolestudier.

– Jag kommer att läsa på distans och arbeta här samtidigt. Mitt mål är att bli civilingenjör eller dataingenjör. Kanske finns det jobb för mig inom Försvarsmakten när jag är färdigutbildad. Björn trivs med arbetsuppgifterna på Kavallerikasern.

– Det bästa med det här jobbet är variationen. Man vet aldrig riktigt hur arbetsdagarna ser ut. Jag lär mig något nytt varje dag, det är både roligt och utvecklande.

Publicerades 2012-12-14 03:56
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

26 apr Föreningens årsstämma 2020 Läs mer
Start klockan 13:00
3 maj Beriden vaktparad Läs mer
4 maj Beriden vaktparad Läs mer
5 maj Beriden vaktparad Läs mer
14 maj Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!