Silverhästsko i tryggt förvar på Livsrustkammaren

En silverhästsko från den kungliga bröllopskortegen överlämnades under högtidliga former häromveckan av chefen för Livgardet, överste Håkan Hedlund till Livrustkammarens chef Magnus Hagberg. Hästskon är stämplad med siffran 1 och har suttit på vänster bakhov på fuxen Regent som reds närmast efter vagnen med kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.

Med inspiration från just kröningshästskon från 1818 försedd med en kastpenning i en kedja hade man i detta exemplar även hängt en minnesmedalj från Överkommendanten, som delades ut till de medverkande.

Vid ceremonin deltog chefen Livgardet, överste Håkan Hedlund, överstelöjtnant Håkan Adén, museichef Magnus Hagberg, kanslichefen för Föreningen för den Beridna Högvakten Olof Karlander, intendent Ann Grönhammar, hovslagare Mats Holmstedt och veterinärassistent Lotta Ekman

Förutom hästskon skänktes också en sats med specialframtagna stämplar som hovslagare Mats Holmstedt använde för att numrera hästparadens alla 228 skor för 57 hästar. På morgonen den 19 juni skoddes hästarna med de speciella skorna gjutna i aluminium och efter paraden togs de av igen. När hovslagare Mats senare fick dem i retur från silversmeden stämplade han varje hästsko med den unika siffran för exakt vilken häst och vilken hov skon hade suttit på.

Livgardet och Beridna Högvakten är måna om att hästskon ska bevaras för all framtid bland liknande historiska minnen, som hästskon från Karl XIV Johans vita kröningshäst 1818 (fotot till vänster), kungliga bröllopsvagnar och sadlar från 1600 och 1700-talen.

De båda hästskorna kommer att ställas ut i Livrustkammaren i vår.

Publicerades 2013-05-13 19:21
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

20 aug Beriden vaktparad Läs mer
21 aug Beriden vaktparad Läs mer
22 aug Beriden vaktparad Läs mer
23 aug Beriden vaktparad Läs mer
26 aug Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!