Silverhästsko i tryggt förvar på Livsrustkammaren

En silverhästsko från den kungliga bröllopskortegen överlämnades under högtidliga former häromveckan av chefen för Livgardet, överste Håkan Hedlund till Livrustkammarens chef Magnus Hagberg. Hästskon är stämplad med siffran 1 och har suttit på vänster bakhov på fuxen Regent som reds närmast efter vagnen med kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.

Med inspiration från just kröningshästskon från 1818 försedd med en kastpenning i en kedja hade man i detta exemplar även hängt en minnesmedalj från Överkommendanten, som delades ut till de medverkande.

Vid ceremonin deltog chefen Livgardet, överste Håkan Hedlund, överstelöjtnant Håkan Adén, museichef Magnus Hagberg, kanslichefen för Föreningen för den Beridna Högvakten Olof Karlander, intendent Ann Grönhammar, hovslagare Mats Holmstedt och veterinärassistent Lotta Ekman

Förutom hästskon skänktes också en sats med specialframtagna stämplar som hovslagare Mats Holmstedt använde för att numrera hästparadens alla 228 skor för 57 hästar. På morgonen den 19 juni skoddes hästarna med de speciella skorna gjutna i aluminium och efter paraden togs de av igen. När hovslagare Mats senare fick dem i retur från silversmeden stämplade han varje hästsko med den unika siffran för exakt vilken häst och vilken hov skon hade suttit på.

Livgardet och Beridna Högvakten är måna om att hästskon ska bevaras för all framtid bland liknande historiska minnen, som hästskon från Karl XIV Johans vita kröningshäst 1818 (fotot till vänster), kungliga bröllopsvagnar och sadlar från 1600 och 1700-talen.

De båda hästskorna kommer att ställas ut i Livrustkammaren i vår.

Publicerades 2013-05-13 19:21
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!