Sara Linnell och Show Floréna siktar högt

Den stabile och godmodige fuxen med de fina grundgångarterna kom till Kavallerikasernn i början på förra året. Efter bara fyra månaders träning hade Show Floréna med löjtnant Sara Linnell i sadeln klivit upp flera tävlingsklasser. Nu är det dags för nästa kliv och ännu högre klasser. Sara och Show Floréna är ett ekipage med talang och ambition för att nå toppen.

Text: Maria Skagemark Foto: Ingela Bjurenborg

I februari 2011 anlände Show Floréna till Kavallerikasern, noggrant utvald för att bli löjtnant Sara Linnells tävlingshäst i dressyr vid sidan om det dagliga arbetet på Kavallerikasern. Att vara både dressyrhäst och högvaktshäst med ceremoniella uppdrag kräver dock sin häst.

– Det var min syster, beridaren Marita Linnell som såg en försäljningsvideo av Show Floréna eller SF som han kallas till vardags, på You Tube på Internet. Jag åkte dit och provred och bestämde mig direkt på plats. Show Floréna hade de kvalitéer som jag sökte.

Hästkommitténs Bo Slättsjö och sponsorn Floréna Expo Fastigheter AB:s Olle Florén godkände köpet. Hästen som från början hette Watson döptes om till Show Floréna och lämnades officiellt över till Livgardet på Beridna Högvaktens Dag den 11 september 2011.

– Det har varit väldigt roligt att vara delaktig i hela den här processen. Att besöka olika hästgårdar har varit fantastiskt trevligt, tycker både min fru Anna och jag. Vi är också mycket nöjda med resultatet. Show Floréna är både snäll och talangfull, säger Olle Florén.

Det var flera avgörande faktorer att tänka på vid valet av häst. Färgen måste vara fux, den skulle ha ett stabilt temperament, vidare bra grundgångarter med potential att utbildas förhoppningsvis ända upp till Grand Prix och sist men inte minst så hade prislappen ett tak.

– Show Floréna har ett fantastiskt temperament. Han är klok, kärvänlig och inte rädd för någonting här i världen. Han är hundra procent pålitlig och ställer upp på allt jag ber honom om. Vidare fungerar han utmärkt i all verksamhet här på Kavallerikasern. Det enda negativa jag kan komma på skulle vara att han är lite väl lugn i sin roll som tävlingshäst. Jag får jobba för att ta fram energin i honom och få honom att tända till. Men det har blivit bättre, det tar tid att bygga upp den styrka och kondition som krävs.

Född 2004 och efter Saigon – Weltman föddes Show Floréna upp av Berit Zamuhl Jansson i Hällestad. Den talangfulla fuxen tränades och utbildades upp till Lätt A mellan 2007 till 2011 av delägaren Jessica Sjöqvist i Finspång.

– Hästen var väl grundriden av Jessica Sjöqvist när han köptes in. Han var dock inte tävlad speciellt mycket, vilket berodde på olika yttre omständigheter.

Uppvuxen på en hästgård i Halland sökte sig Sara Linnell 2003 till Livgardet för att göra värnplikt. Efter militärtjänstens slut blev hon erbjuden anställning som beridare på Kavallerikasern. Hösten 2006 kom Sara in på officersutbildningen i Halmstad. Nu är cirkeln sluten och hon är tillbaka på Livgardet som ställföreträdande plutonchef. De första åren tränade och tävlade Sara Rudolf, en av Kavallerikasernens hästar.

– Rudolf är en trevlig häst som fick flera placeringar upp till medelsvår B:4, men som inte har tillräcklig kapacitet för de högre klasserna.

Med Show Floréna har det däremot gått fort fram. Efter bara fyra månaders träning vann ekipaget en medelsvår B: 4 på 70 procent.

– Nu i vår är det dags att ta klivet upp och starta medelsvår A. I den klassen ingår piruetter som Show Floréna inte behärskar än. Momentet galoppiruetter kräver både teknik och styrka framförallt i bakdelen hos hästen. Men jag hoppas att piruetterna kommer att sitta i april. De behöver inte vara perfekta, jag ställer upp och tävlar bara de är godkända. Långsiktigt är målet att ta sig upp till de svåra klasserna. Drömmen är så klart Grand Prix.

– Idag gör Show Floréna galoppombyten ner till vartannat språng men han måste bland annat lära sig både passage och piaff innan det är aktuellt att starta i de högsta klasserna. För dessa moment krävs kraft, finess och teknik. Vi har många år av träning framför oss, minst fem skulle jag tro, innan vi är där.

Publicerades 2012-06-25 17:28
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!