RS Isac - en fantastisk framgångssaga

Livet som skolhäst passade ine alls ackordhästen Isac. Men när hoppläraren Jens Fredricson börja träna den lilla fuxen visade det sig att RS Isac hade en alldeles speciell talang för att hoppa felfritt i snabbt tempo. Detta blev början på en enastående tävlingskarriär.

Text: Maria Skagemark

Den otroliga historien om Isac har sin början 1993. Det var det året som Jens Fredricson kom till Strömsholm som hopplärare. Av Lars Bilock, ansvarig för hopphästarna på Strömsholm, tilldelades Jens en av skolhästarna som tjänstehäst. Det var Ackordhäststiftelsens 9- åriga fux Isac. Dock blev Jens inte vidare imponerad av det han såg. Inte heller temperamentet inbjöd till ridning. Tjurig av naturen stod Isac i spiltan och vävde. Med öronen bakåtstrukna hotade han att bita och sparka den som vågade sig in. Men Isac skulle visa sig vara en liten snabb- fotad, hinderklok hopphäst med en fantastisk tävlingsinstinkt.

– RS Isac var unik i sitt slag. Varken tidigare eller senare har jag ridit en häst som varit så lätt att rida så snabbt på. RS Isac tvekade aldrig. Det var inte för inte han i USA gick under namnet, ” The Speed Specialist ”.

När Jens började träna ackordhästen Isac var han stel, styv och väldigt tittig. En spänd häst utan framåtbjudning som ständigt gick med handbromsen i.

– Det var som att sitta på ett spett. Det var tydligt att Isac misstrivdes med livet. Men Lars Bilock sade envist gång efter annan, får du ordning på honom kommer du att få en riktigt bra hopphäst. Eftersom jag var anställd och det ingick i mina arbetsuppgifter att träna just den här hästen, bet jag ihop och fortsatte.

Med hjälp av de skickliga tränarna Lars Bilock och Sylve Söderstrand, då ansvariga för hoppningen på Strömsholm, kunde Jens skönja den spänst och elasticitet som faktiskt fanns i Isac när han väl slappnade av. Många timmars lösgörande övningar och galopparbeten ute i terrängen gjorde gott och Isac började utvecklas som hopphäst.

– Efter att vi startat i ett antal mindre tävlingar på 1,10, som oftast slutade med att Isac vägrade ut sig på varje vattenmatta, mur och plank eller rev förfärande många hinder, kom så triumfen och genombrottet. På pingsttävlingarna vid Strömsholm 1994 debuterade Isac och jag på 1,50 och placerade oss på en otippad 2:a plats. Utan Lars Bilock och Sylve Söderstrands uppmuntran att fortsätta träningen hade jag förmodligen gett upp. Det var en enorm glädje att få uppleva Isacs otroliga framsteg. På åtta månader gick han från att hoppa 1,10 till höga 1,50.

Detta var början på en enastående tävlingskarriär där Isac framför allt gjorde sig känd som derbyhäst. RS Isac hade de två viktiga och grundläggande egenskaper som gör det möjligt att hoppa felfritt i högt tempo; en naturlig balans och försiktighet i sin hoppning. Men då det var dags för Isac att debutera internationellt uppstod ett problem. Enligt Ackordhäststiftelsens stadgar fick deras hästar inte tävla internationellt. Nu var goda råd dyra. Men dåvarande VD i Nationella stiftelsen, Olof Karlander, lyckades dessbättre köpa Isac till Ridskolan Strömsholm. Han var tvungen att skaffa fram 100 000 kr för den affären. Det var då Isac döptes om till RS Isac och med tanke på den goodwill ekipaget RS Isac och Jens Fredricson skapade för Ridskolan Strömsholm och svensk varmblodsavel var kanske inte priset så hutlöst som de flesta då ansåg.

Ekipagets första nationstävling i Warszawa 1994 resulterade i tre felfria rundor och en lagvinst. Samma år debuterade den lilla fuxen utomhus i Norrköping i en 1,60 hoppning. Tävlingen vanns av Peter Eriksson på Robin Z medan Isac och Jens Fredricson placerade sig på hedervärd 5:e plats. RS Isac och Jens Fredricson blev snabbt ett internationellt etablerat ekipage och vann under sin åttaåriga karriär över 25 internationella klasser. Tre år i följd, 1996 -1998, var Jens och RS Isac tvåa på hoppderbyt i Falsterbo. Tävlingsplatsen kom för övrigt att bli något av en favoritarena för ekipaget som startade där åtta år i rad, vilket i sig torde vara ett rekord som fortfarande står sig.

– Isac älskade att tävla och av någon anledning älskade han allra mest att tävla i Falsterbo. I minnet kan jag lätt framkalla känslan när den här unika hästen stod beredd i ryttargången och väntade på sin tur. Fokuserad följde hans blick hästen som var inne på banan. Genom stövlarna kunde jag känna hur hans hjärta började slå hårdare och jag såg hur blodkärlen på halsen avtecknade sig allt tydligare när blodet rusade genom hans kropp. När så föregående häst lämnade banan travade Isac självmant och självsäkert in på arenan.

1996 flög ett svensk hopplag bestående av Malin Baryard, Peter Eriksson, Rolf – Göran Bengtsson och Jens Fredricson över till USA för att delta i World Cup hoppningarna, först i Washington, New York och sedan i Toronto i Kanada.

– Jag minns fortfarande hur stort det kändes när vi åkte in med hästbussarna till Madison Square Garden. Isac hoppade sedan fantastiskt. Vi vann fyra klasser och han döptes snabbt till ”The Speed Specialist”. Det var en otrolig resa. Att vinna i Amerika är verkligen något extra.

Två år senare, 1998, blev det ännu en resa över Atlanten för Isac och Jens samtidigt som framgångarna i Europa fortsatte. Också i Tyskland hävdade sig RS Isac trots sin litenhet. Den världsberömde tyske uppfödaren och tränaren Harm Thormählen sa ofta att han aldrig sett en så smart hopphäst. Han kallade honom för Professor Isac. RS Isac segrade 1998 i Speed Derby Berlin och blev tredjeplacerad i det legendariska Hamburger Derby. Året efter startade han åter i Hamburger Derby och kom då på en välförtjänt 5.e plats.

Vid den krävande hopptävlingen, Hickstead Speed Derby i England vann RS Isac 2001 två kvaltävlingar, fick en rekordtid på 98 sekunder och blev utnämnd till ”Speedhorse of the Year”, en hedervärd titel.

– Jag kommer så väl ihåg ett foto från Hickstead. Bilden var tagen sekunden innan språnget, rakt framför en buskoxer och det enda som syntes bakom den höga oxern var toppen på min hjälm. Han var en enastående intelligent hopphäst Isac och otroligt säker på benen. Han tvekade aldrig och stannade inte en gång. Att jag kunde rida så fort på honom berodde egentligen på att så snart jag slutade att driva, bromsade han automatiskt in. Jag behövde aldrig ta i tyglarna. På det viset var han lättriden. Han hade en naturlig förmåga att hålla ihop sig själv och blev aldrig lång. Han var byggd som en typisk arméhäst från förr, lågrektangulär, med starka ben och starka hovar och en bra ansatt hals. Härstamningen var inte dålig men heller inte imponerande.

Även föjande år tog ekipaget hem en silvermedalj i Hickstead. Fö RS Isac som då hade hunnit fylla 18 år blev 2002 hans sista internationella tävlingssäsong. RS Isac avtackades storstilat på favoritarenan i Falsterbo. Mellan hoppklasserna och inför fullsatta läktare red Jens in på sin snabbfotade kämpe till tonerna av ”Simply the best” och mottog publikens hyllningar.

– Jag är så glad över att jag lyssnade på Sylve Söderstrand och Lars Bilock. Att de trodde på mig i början var avgörande för att jag fick uppleva den här enastående framgångssagan med en unik häst som från början misstrivdes med livet men som stortrivdes på

tävlingsbanorna och älskade att tävla i hoppning. Den här hästen kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

RS Isac blev 26 år gammal. Sin sista tid tillbringade han i de vackra hagarna på Sövdeborgs Slott. RS Isac kommer nu att vila intill andra hästgiganter på hästkyrkogården vid Ö̈sterängen på Strömsholm. Cirkeln är sluten och den lille tappre RS Isac är tillbaka på platsen där han inledde sin osannolika karriär som internationellt framgångsrik tävlingshäst.

Publicerades 2012-05-09 13:44
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!