Per Anders Erixson - Xet

Hovtrumpetaren Per-Anders (Xet) Erixon avled den 16 juli, 83 år gammal. Xet blev en framträdande profil för den beridna högvakten som först fanfartrumpetare och sedan legendarisk pukslagare i den beridna musikkåren på bland annat shirehästen Mary, som föreningen fick i gåva av Drottning Elisabeth II år 1989.

Text: Olof Karlander

Som pukslagare blev Xet en frontfigur för de beridna vaktparaderna. Två dagar innan det var dags att stänga vårt kansli inför sommarsemestern steg Xet in på kansliet på Artillerigården för att samtala.

Jag är glad över att vi då fick möjlighet att uttrycka föreningens tacksamhet och glädje över de insatser som Xet bidragit med för att främja traditionen med beridna högvakter genom sitt musikaliska kunnande och sin starka utstrålning i den beridna musikkåren. Xet, som redan vid 16 års ålder tog värvning som musikelev på I3 i Örebro, bidrog genom sitt engagemang och musikaliska begåvning till att musiktraditionerna vid Försvarsmakten fördes vidare under 1970-talet och många år därefter.

Xet lär ha deltagit i över 4 000 vaktparader – inte bara beridna – och vid ett 50-tal statsbesök. Vi kommer länge att minnas Xet som en person som bidrog till att traditionen med den beridna högvakten kunde fortsätta, och det gjorde han genom sitt starka engagemang, sin personliga utstrålning och sitt musikaliska kunnande.

Publicerades 2013-12-19 08:29
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!