Medlemsresan till Wien

Minnen från medlemsresan till Wien i maj 2014

Text: Robert Östberg
Foton: Robert Östberg, Maria Mansnérus Hermansson

Ca 55 förväntansfulla resenärer samlades på Arlanda tidigt på morgonen den 15 maj för avfärd till Wien. På flygplatsen i Wien möttes vi av vår buss och våra guider som följde oss hela resan. Bussen tog oss direkt till Café Residenz vid Schönbrunn, där vi serverades en delikat lunch med goda drycker. Därefter besåg vi det fantastiska vagnsmuseet i Schönbrunn. Med lite fantasi kunde man se vagnarna komma farande förspända med vackra hästar. Efter att ha tagit in på vårt mycket trevliga hotell i centrala Wien var det dags att åka till Café Oper Wien för en tidig middag för att sedan se La Clemenza di Tito av Mozart på Wiener Staatsoper. En sagolik föreställning! Trötta men lyckliga kördes vi till hotellet för välbehövlig nattsömn.

Morgonen därpå kördes vi till Café Grensteidel där vi fick lyssna till två tjänstemän från svenska ambassaden som i korta men intressanta ordalag beskrev Österrike, dess politik, problem och förhållande till Sverige bl a. Vi for sedan till Spanska Ridskolan för att hälsas välkomna av Elisabeth Gürtler i ridskolans representationsvåning. Ett mottagande som nog inte är alla förunnat! Men vi hade ju ”gräddfil”. Vi såg sedan förmiddagsträningen på ridskolan i den sagolikt vackra manegen som mer liknar ett palats. Fantastiskt att se hur de unga beridarna handskades med sina ”adepter”.
Efter lunch var det dags att besöka familjen Lichtensteins palats, som fortfarande bebos av familjen. Mycket intressant och imponerande! På kvällen intog vi en utsökt middag på Palats Daun-Kinsky. Personalen såg dock något skeptiska ut när vi mot slutet av middagen utbringade Hästens skål på traditionsenligt sätt med högerfoten på stolen och vänsterfoten på bordet. Det hela avlöpte dock väl.

På lördagen reste vi 20 mil västerut till Piber, där Lipizzanerhästarna föds upp i en underbart vacker miljö invid ett gammalt kloster. Även här blev vi mottagna som VIP-personer! Härligt att se hur väl hästarna blev omhändertagna. En 35-årig hingst vid god vigör såg ut att ha en jättebra pensionärstillvaro! Vi fick även se en köruppvisning med fyrspann. Trötta men lyckliga forslades vi tillbaka till Wien för middag och nattsömn.

Söndagen inleddes med en mässa i kapellet i Hofburg. I mässan framfördes musik av Schubert med deltagare från Wiener Sängerknaben och Wiens symfoniorkester. Efter det var det dags för Spanska Ridskolans galaföreställning där många av oss placerades i den kejserliga hovlogen. En sagolik uppvisning med Pas de deux, kadrilj, tömkörning m.m., allt utfört med fantastisk precision och inramat med vacker musik. Det är bilder som stannar länge på näthinnan!! 

Omtumlade fortsatte vi till Konstmuseet där vi intog lunch och fick en mycket givande visning av delar av museets konstskatter. Som sista punkt besökte vi Sissi-museet på Hofburg där man också med lite fantasi kunde se kejsarparet Franz Joseph och Elisabeth (Sissi) skrida genom gemaken. Därefter avresa till flygplatsen för hemresa till Sverige.


En oförglömlig resa med hästar och många olika kulturupplevelser var slut. Allt var välordnat och flöt på i god ordning. Vi var nog många som knöt nya kontakter och bekantskaper under resan (att det regnade nästan hela tiden har vi redan glömt). Ett särskilt tack till Olof Karlander som med fast och omtänksam hand ledde oss genom alla upplevelser. 


 
Publicerades 2014-06-14 11:54
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!