Medlemsresa med jubileumsfirande och Galaföreställning


Text: Olof Karlander Bild: www.evanfoto.dk

Fredagen den 12 september kommer vi med flyg från Arlanda och Landvetter eller på annat sätt till Köpenhamns flygplats, där vi samlas för att påbörja en högintressant resa med som vanligt en blandning av spännande attraktioner med kultur och hästar i högsätet.

Först besöker vi Carlsbergs bryggeri. Där får vi lära känna företagets historia, veta hur man brygger sitt öl och får en privat visning av stallchefen av de bryggarhästar och stall som fortfarande finns kvar och vittnar om en stolt historia. En gång i tiden hade Carlsberg 200 bryggarhästar, idag är de åtta. Efter visningen serveras lunch och en Carlsberg.

Vi bor i centrum på det fyrstjärniga hotellet Phoenix med anor från 1600-talet. Rummen är inspirerade av Louis XVI-eran och den historiska känslan förstärks av marmorgolvet i lobbyn och de tidstypiska målningarna.

Den nyutnämnda rådsdirektören i Nordiska Rådet, tidigare landshövdingen och riksdagsledamoten Britt Bohlin, gästföreläser under rubriken »Nordiskt samarbete – illusion eller verklighet«.

Middagen intas i restaurang St. Gertruds Kloster, som ligger på promenadavstånd från hotellet. St. Gertruds Kloster är idag en av Köpenhamns bästa och mest omtalade restauranger i vackra historiska lokaler. Allt ingår.

Lördagen den 13 september hämtas vi efter frukosten av svensktalande guider, som tar oss på en tre timmar skräddarsydd rundtur, först med båt och sedan med ett besök »behind the stage« i det uppmärksammade Operahuset, som ritats av den framstående arkitekten Henning Larsen. Vi får därefter se även en del annat av det »nya« Köpenhamn.

Efter rundturen i Köpenhamn bär det av med buss till Slagelse. För att vi ska kunna utnyttja dagen på bästa sätt intar vi lunchen i bussen. Under eftermiddagen besöker vi Gardehusarkasern, där vi även äter middag. Gardehusarregimentet kan Du läsa mer om på annan plats. På regementet finns även den så kallade Hesteskvadron, som svarar för högvakter och annan statsceremoniell verksamhet.

Dagen avslutas med Galla Horse Show, en galaföreställning för alla älskare av hästar, uniformer och musik i närvaro av prinsessorna Nathalie, som deltar i dressyruppvisningen, och Benedikte. Deltar gör även representanter ur Danmarks dressyrlandslag, militära ryttarenheter från olika länder med en beriden trop från Livgardet, och det bästa Danmark har att visa upp av militärmusik.

På förmiddagen söndagen den 14 september besöker vi det Kungliga Stallet beläget i Christiansborg, där Stallmästaren, Per Thuesen, med edamrbetare tar emot och visar hästar och vagnar och bjuder på en uppvisning. Vi hinner också med att se andra delar av Christiansborg innan det är dags för vaktavlösning vid Amalienborg. Lunchen intar vi i Café St. Petersborg innan det är dags att besöka det vackra Rosenborg Slott.

Programmet har gjorts i samarbete med Stallmästare Per Thuesen och våra vänner på Gardehusaregimentet. Som vanligt kommer vi att få många prov på stor gästfrihet och göra spännande nedslag hos våra vänner i Danmark.

Välkommen!

 
Publicerades 2014-04-01 13:30
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!