Mats Holmstedt - regementshovslagare i huvudstaden

Mats Holmstedt är en äkta hästkarl. Han har ridit, kört och skott hästar i hela sitt liv. I sitt arbete som hovslagare på Kavallerikasern ansvarar Mats för skötseln av hästarnas hovar och deras skoningar. I våras uppmärksammades Mats Holmstedt särskilt när han tilldelades Föreningen för den Beridna Högvaktens stipendium för Gott Horsemanship

Text: Maria Skagemark Foto: Ingela Bjurenborg

Hovslagaren Mats Holmstedt har hästar i blodet. Uppvuxen med en hästtokig mamma, började Mats tidigt att rida. Under årens lopp har den hästintresserade hovslagaren hunnit prova på en mängd discipliner inom ridsport. Men också travsporten har legat varmt om hjärtat och Mats har haft stora framgångar som amatörkusk.

– Min mor, Marie -Louise Pinét, föder upp galopphästar, så hästar har funnits runt mig så länge jag kan minnas. Vi bodde i närheten av Fituna travstall i Sorunda när jag växte upp. Där tillbringade jag min mesta fritid och lärde mig att köra travhästar. Det var också på Fituna som mitt intresse för hovslagaryrket föddes. Jag är än idag djupt involverad i travet och arbetar alla tävlingsdagar på Solvalla. På Kavallerikasern har Mats arbetat som regementshovslagare i snart tolv år.

– Det var Lotta Ekman, veterinärassistent på Kavallerikasern, som tjatade på mig att börja jobba som hovslagare åt Beridna Högvaktens hästar. Lotta kände jag sedan länge från travet och Solvalla, där hon är ansvarig chef för dopningsprovtagningen. Jag var inte obekant med miljön på Kavallerikasern eftersom jag gjort min egen värnplikt där som militärpolis för många år sedan. Jag beslutade mig för att söka tjänsten och fick den.

Ett beslut som Mats idag är glad över att han tog, för han stortrivs med sitt jobb.

– Här arbetar jag inomhus i rymliga och ljusa hovslagarspiltor. Hästarna som jag skor är både torra och rena, vilket absolut inte är någon självklarhet i mitt yrke. Vidare har jag en egen smedja med tillgång till alla verktyg och maskiner jag behöver. Utöver perfekta arbetsförhållanden så är den historiska miljön mycket inspirerande att vistas i. Jag är stolt över att arbeta här och att jag på mitt vis bidrar till att kulturarvet och att den unika traditionen med beriden högvakt lever vidare.

Som regementshovslagare har Mats fullständigt ansvar för skötseln av hästarnas hovar och skoningar av dessa.

– Jag ansvarar för de cirka hundra hästar, inkluderat polishästarna, som är uppstallade på Kavallerikasern. Under högvaktssäsongen när skorna slits mer, går jag dagligen igenom avgående högvaktshästar. Jag skor mellan fyra–åtta hästar per dag. Jag tar även emot lärlingar från hovslagarskolorna, de både avlastar mig i mitt arbete och blir trevliga arbetskamrater under en period.

I våras mottog Mats Holmstedt Föreningen för den Beridna Högvaktens stipendium för Gott Horsemanship.

– Jag blev först väldigt överraskad och sedan jättestolt. Det är en stor ära att mitt arbete uppmärksammas på detta vis.

Ridning är fortfarande ett stort intresse och Mats rider alltid med soldaterna på den årliga fältritten i egenskap av hovslagare. Vidare har Mats och kapten Victor A Victor tillsammans gjort sig kända för travpubliken som invigningsryttare vid stora evenemang på Solvalla och andra travbanor. Publiken gläds över att se de eleganta ryttarna i Livgardets blå uniform komma ridandes på två pampiga kladruberskimlar.

– En av de roligare defileringar vi gjort var invigningen av Prins Daniels lopp på Gävle travbana. Vi red bakom Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria som färdades i vagn, dragen av förra kallblodsstjärnan Jarvsöfaks. Jag ser det som en stor förmån att visa upp och marknadsföra Beridna Högvakten. Vi har också varit med vid Globen Horse Show. Förhoppningsvis kan vi genom att synas i de här sammanhangen bidra till att skapa fler medlemmar till föreningen.

I kladruberskimmeln Nils har Mats hittat en själsfrände. Det är på honom som Mats rider när det är dags för uppvisning.

– Jag är väldigt förtjust i Nils, han är alltid positiv och lyhörd. Det är ett stort privilegium att rida en sådan trevlig häst. Vi har sex kladruberhästar här på Kavallerikasern. Alla är skimlar, inköpta från Tjeckien för att användas av signaltrumpetarna i den beridna vaktparaden. Rasen lämpar sig väl för uppvisning då de har mycket utstrålning, stora rörelser och ett lite känsligare temperament. Rasen står dessutom med på Unescos världsarvslista.

Hästarna på Kavallerikasern är i goda händer. Som hovslagare har Mats en lång och gedigen bakgrund. Han har skott åt många kända hästprofiler under åren som gått.

– Det är en fördel för mig som hovslagare att jag ridit och kört så många hästar. Det har gett mig ökad förståelse om hästars olika rörelsemönster och en fördjupad kunskap om hur rätt skoning kan underlätta för hästen.

Publicerades 2012-12-14 03:57
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!