Master och Sancho - två vapendragare från samma uppfödare

Från Christel Cederbergs uppfödning kommer två fina hästar som passar väl in i Beridna Högvaktens verksamhet. Fuxarna Master och Sancho är halvbröder med fin dressyrstam i blodet, men där slutar likheterna. Den ene är högbent och livlig till temperamentet medan den andre är en lite mindre typ som tar det mesta med ro.

På kavallerikasern står två bröder som lystrar när de hör sina namn, Master och Sancho. De två vakthästarna kommer från den hyllade mat och– klimatforskaren, Christel Cederbergs uppfödning på gården Storegård i Harplinge.

Mamman till bröderna hette Galina och var undan den kända dressyrhingsten Chagall. Master som från början hette Nickname är efter Krius och föddes 1999. Sancho som Christel döpte till Leopold är efter Cagancho och blev Galinas sista föl 2004. Galina dog stilla av ålder två år efter hans födelse.

– Mitt stamsto, Galina var 23 år när Leopold föddes. Eftersom hon var av gammal fin dressyrstam hade jag tidigare valt hingstar med dressyr i blodet åt henne. Jag avlar helst på känd härstamning och använder hingstar med gott lynne. Den här gången var det dock svårt att få Galina dräktig, vilket berodde på hennes höga ålder. Jag åkte istället med henne till en hopphingst, Cagancho som jag visste hade hög dräktighetsprocent och dessutom nedärvde ett gott temperament.

Det gamla stoet tog sig men gick mer än en månad över tiden.

– När hon varit dräktig i över ett år, mot det normala som är 11 månader, började jag undra om det verkligen låg ett föl i magen, trots konstaterad dräktighet vid tidigare ultraljud. Jag tog ut veterinär för undersökning. Jodå, här ligger ett levande föl och jag tänker nästan ta extra ersättning av

dig, för fölet nafsade mig i fingrarna när jag undersökte märren, sade veterinären. Två dagar senare föddes Leopold, som lätt känns igen med sin stora vita lykta som lyser upp ansiktet.

Master köptes in av Beridna Högvakten 2002 och skickades som brukligt är, till Ridskolan Strömsholm för unghästutbildning. Där bröt han något så ovanligt som manken, skadan upptäcktes vid intag från hagen. Master hade förmod ligen halkat och gått omkull. Frakturen läkte men han fick stanna i tre år på Strömsholm i stället för de två år som är det vanliga. Som 3-åring fick Master fina poäng för gångarter på unghästprovet. I dag är han en mycket omtyckt vakthäst.

– Master är en allroundhäst och passar utmärkt för vår verksamhet. Han tycker det är roligt att hoppa men är lika medgörlig på dressyrbanan. Master har gjort sig populär hos befälen såväl som soldaterna. Han är 165 centimeter i mankhöjd vilket gör att flickorna hos oss och de kortare grabbarna trivs med att rida på honom, säger chefen för stalldetaljen, löjtnant Johan Persson.

Sancho kom som femåring till Beridna Högvakten 2009 direkt efter utbildningen på Strömsholm. De är inte speciellt lika varandra de där två bröderna, varken till utseendet eller till temperamentet. Sancho är högre än sin storebror med en mankhöjd på 170 och mer lättbyggd. Han är också mycket livligare i tempermentet och kräver en erfaren ryttare.

– Sancho tränas och tävlas av kapten Viktor Viktor, som är instruktör på riddetaljen. Den högbenta fuxen har talang för hoppning men är fortfarande under utbildning. Framtiden får utvisa hur bra han kan bli. Tillsammans med kapten Viktor på ryggen vann ekipaget Stockholms Fältrittklubbs Hubertusjakt förra året.

Tyvärr har Sancho ådragit sig en lättare skada och vilar just nu ute på landet. Om en häst som skadat sig behöver vila längre än en vecka, så skickar vi bort dem på rekreation.

Publicerades 2012-01-19 16:24
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!