Major Peter Rosén belönades för Gott Horsemanship


2013 års stipendium för Gott Horsemanship gick till major Peter Rósen. Stipendiet delas varje år ut av Föreningen för den Beridna Högvakten vid föreningsstämman i april.


Text: Maria Skagemark Foto: Ingela Bjurenborg


Året var 1972 när major Peter Rosén ryckte in för att göra sin värnplikt. Nu 41 år senare är han fortfarande Försvarsmakten trogen. Under olika befattningar har major Rosén arbetat med och för hästarnas bästa. En genuin hästkarl som tagit sitt arbete på stort allvar och som med framgång fortfarande är aktiv som fälttävlansryttare i Försvarsmaktens uniform. Major Rosén har också aktivt stöttat Föreningen för den Beridna Högvaktens arbete för bevarandet av hästen i statsceremonielet och i vaktparader.

– Jag är väldigt positiv till samarbetet mellan Försvarsmakten och Föreningen för den Beridna Högvakten. Det samarbetet innebär rent praktiskt att vi än idag har en beriden garnisonstjänst och att människor fortfarande kan njuta av den gamla traditionen med beriden vaktparad på Stockholms gator. Ett oslagbart koncept där vi har våra medlemmar och de 19 sponsorerna att tacka för att den beridna högvakten lever vidare, säger major Rosén.

I våras tilldelades major Peter Rosén Föreningen för den Beridna Högvaktens stipendium för Gott Horsemanship för sitt idoga arbete för hästarna.

– Jag är väldigt stolt över att få ta emot detta stipendium, fast om jag ska vara ärlig tycker jag nog att någon yngre skulle ha fått det. För mig betyder det engelska ordet Horsemanship i grunden att man besitter en sann känsla för hästar. 

Sedan 2004 har major Rosén tränat och senare tävlat hästen Nikita som är sponsrad av Wallenbergsstiftelsen. Nikita kom som treåring till Kavallerikasern efter en kortare utbildning på Strömsholm och hette då Maison.

– Idag är Nikita 13 år och han har utvecklats till en riktigt hygglig fälttävlanshäst. Dessvärre är Nikita född med bockhov. Vår skicklige hovslagare Mats Holmstedt har dock gjort det omöjliga möjligt genom minutiös skötsel och en speciellt framtagen sko. Men självklart påverkar detta hästens tävlingsförmåga negativt.

Major Peter Rosén har tävlat för Försvarsmakten på hög nivå samtidigt som han engagerat skött sitt arbete på Kavallerikasern.

– Att vara ute och tävla är fantastiskt roligt men också väldigt slitsamt. Jag har blivit lite äldre med åren. Jag sover oftast i trailern och reser ensam utan hästskötare vilket gör att det ibland blir hektiskt på tävlingsplatserna, speciellt när jag måste vara på flera ställen samtidigt.

Ett genuint hästintresse har gjort major Peter Rosén djupt engagerad i hur både hästarnas och soldaternas ridutbildning kan utvecklas och förbättras. Vidare har Major Rosén delat ansvar för bygget av det nya ridhuset på Kavallerikasern. 

– Ridhuset är hett efterlängtat och det är fantastiskt roligt att det snart står färdigt. För övrigt jobbar jag med kompetensutveckling och försöker bygga upp en bra strategi för hur vi kan behålla våra anställda soldater över längre tid. Ett viktigt arbete som på många sett påverkar Försvarsmaktens framtida verksamhet.                                              

 
Publicerades 2014-03-25 22:34
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

20 aug Beriden vaktparad Läs mer
21 aug Beriden vaktparad Läs mer
22 aug Beriden vaktparad Läs mer
23 aug Beriden vaktparad Läs mer
26 aug Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!