Livgardets dragonmusikkår bjuder in till konsert

Den 10 november inbjuder Livgardets dragonmusikkår till en gratis konsert i Stockholms Konserthus. Temat är »Från Scen till vita duken« och kåren leds av den nytillträdde musikdirektören Martin Riessen. Gästartist är ingen mindre än den historiekunnige Christopher O’Regan. Biljetter finns att hämta på kansliet den 4 och 5 november mellan klockan 13.00 och 16.00.

Text: Maria Skagemark Foto: Ingela Bjurenborg

Livgardets dragonmusikkårs nya musikdirektör Martin Riessen ser fram emot stundande konsert i Stockholms Konserthus den 10 november.

– Det är väldigt roligt att vi ska spela just i Konserthuset. Jag hoppas att så många som möjligt hittar dit för vårt program är riktigt bra och passar alla åldrar. Temat på konserten är »Från Scen till vita duken« och innehåller en bred genreblandning där publiken kan reflektera till både teater, opera och film.

– Livgardets dragonmusikkår är nära nog världsunik. Den består av bleckblåsare och slagverkare och har totalt trettio musiker.

Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter. – Att rida och spela samtidigt kräver sin man eller kvinna. Som musiker och militär hos oss måste du dels vara en kompetent ryttare som klarar av att hantera sitt instrument och sin häst samtidigt, ha en bra fysik samt kunna alla musikstycken som vi spelar utantill. Därför är det nu extra roligt att vi ska hålla en sittande konsert i november här i Stockholm, det ger oss en möjlighet att visa vad vi kan i bredd. Martin Riessen tillträdde tjänsten som musikdirektör för Livgardets dragonmusikkår i januari och hade då ingen större erfarenhet av hästar och ridning.

– Jag tog beslutet att lära mig rida med målet att rida med i vaktparaden. Idag rider jag 3–5 gånger i veckan för ridinstruktör kapten Victor Victor som är en otroligt duktig lärare, alltid närvarande i sin pedagogik. I över tjugo år har Martin Riessen varit anställd hos Försvarsmakten närmast från Karlberg där han tjänstgjort som slottskantor i Karlbergs slottskapell.

– Jag står med ena benet i den andliga världen och det andra i den världsliga. Jag är fortfarande aktiv organist och också klockspelare. Jag spelar i kyrktornet på Tyska Kyrkan som har nordens äldsta klockspel bestående av 37 klockor av varierande storlek. Musiken som spelas därifrån når ut över hela Gamla stan. Konserten den 10 november i Stockholms Konserthus är gratis och föreningens medlemmar kan hämta biljetter på kansliet.

– Vårt samarbete med Föreningen för den Beridna Högvakten är både roligt och värdefullt. Jag ser fram emot att se många av föreningens medlemmar i publiken. Jag vill också passa på att locka med konsertens gästartist, den underhållande och kunnige historikern Christopher O’Regan

Konserten

Livgardets dragonmusikkår inbjuder till konsert den 10 november 2013 klockan 16.00 i Stockholms Konserthus, Hötorget 8.

Medlemmar är välkomna att gratis hämta biljetter på kansliet, Riddargatan 13 måndag 4/11 och tisdag 5/11 mellan klockan 13.00 och 16.00.

Biljetter till bosatta utanför Stockholm skickas mot en avgift på 50 kronor. Pengarna skall vara insatta på PG 90 15 50-4 senast den 30 oktober.

Du som ännu inte är medlem hos Beridna Högvakten kan redan nu hämta biljetter i Konserthusets biljettkassa. Biljetterna är gratis.

Välkommen!

Publicerades 2013-11-04 10:23
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!