Lars Gahrn skriver om Beridna Högvaktens besök i Göteborg

Fredagen den 16 september och lördagen den 17 september 2011 besökte Livgardets Dragonmusikkår, en del av Beridna Högvakten från vår huvudstad, både Göteborg och Mölndal. Den bjöd på utmärkta uppvisningar, som väckte många tankar.

​Göteborgs saknade vaktparad

En gång i tiden hade Göteborg en vaktparad. Gamle Fredberg skriver: ”Med musiken i täten tågade paraden till Gustav Adolfs torg, där mellan statyn och stadshuset folket iakttog vaktavlösningen. Det militära skådespelet åsågs av väldiga folkskaror, i synnerhet under söndagarna, då musikkåren gav frikonserter på torget. Vaktparaden satte liv i det stela Göteborg och många saknade den nog, när den upphörde.”

Säg mig den glädje som varar! Vaktparaden förekom ännu i början av 1870-talet, men den är borta ur stadsbilden bortom mannaminne. Allt vi har att titta på är ett fotografi. (Se Lennart Larsson, Musiken vid Göteborgs Garnison…, Gbg 2006, s. 193-195. C. R. A. Fredberg, Det gamla Göteborg II, Gbg 1921, s. 468 och 470.)

Föreningen Beridna Högvakten

Vaktparaden i kungliga huvudstaden levde dock vidare och har genom alla tider dragit stora åskådarskaror. Både stadens egen befolkning och turister sluter upp efter kortegevägen. Denna vaktparad borde ha varit fredad för indragningar, tycker man, men för 25 år sedan var det nära, att beridna högvakten höll på att stryka med i besparingsivern. Hästar kostar ju pengar. Här skall sparas!

Även beridna högvakten skulle numera endast kunna beskådas på fotografier, om inte ett antal behjärtade män och kvinnor hade bildat Föreningen för den Beridna Högvakten 1987 och tagit över ansvaret för hästarna. Föreningen äger hästarna och köper in nya. Att tala om en förening är i anspråkslösaste laget. Med sina 22.500 medlemmar är Beridna Högvakten snudd på en folkrörelse. Varenda medlem behövs.

Att äga ett 90-tal hästar är kostsamt. Man har dock lyckats få en förundransvärd bredd i medlemsuppsättningen, vilket bäst bevisas av, att även undertecknad är medlem. En enda gång har jag suttit på hästrygg, nämligen vid ett besök på Skansen i min späda barndom, då jag en kort stund fick sitta på en ponny, som någon vuxen ledde omkring en kortare sträcka. Min värnplikt fullgjorde jag inom Kungliga Flottan, fjärran från fyrfotade fålar och fyrhjuliga fordon.

Min bakgrund borde ha förutbestämt mig till att bli kallsinnig gentemot både hästar och ryttare, men det tycks jag alltså inte vara. Jag anmälde mig som medlem så snart jag fick underrättelse om föreningen (1991). Bland hästfolk är eldsjälarna många.

Läs resten av Lars Gahrns spännande krönika hans blogg.

Publicerades 2011-12-19 17:58
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!