Jens Fredricson - om hästutbildningen på Strömsholm

Landslagsryttaren Jens Fredricson har slutat sitt arbete som lärare på Flyinge Hippolog och -unghästutbildarprogram och i stället tillträtt tjänsten som Stallmästare på Ridskolan Strömsholm. I sitt arbete som hästutbildare på Strömsholm har Jens bland annat hand om utbildningen av Beridna Högvaktens unghästar, som för närvarande är tolv stycken.

Jag kom till Ridskolan Strömsholm under den gångna hösten där jag tillträdde en tjänst som stallmästare och jag måste säga att jag stormtrivs här på anläggningen och med arbetet. I mitt arbete har jag bland annat hand om utbildningen av Beridna Högvaktens unghästar. För tillfället finns tolv av Beridna Högvaktens hästar på Ridskolan Strömsholm och det är en grupp med trevligt temperament, ridbara och väl lämpade för sina framtida uppgifter.

Stallmästare är en gammal titel på Strömsholm och jag tror att major Hans Wikne var den som senast innehade den. Rollen innebär ansvar för hästarnas skolning och utbildning i hoppning, där jag också är lärare, men framför allt med ett ansvar för unghästutbildningen. Där arbetar jag tillsammans med Marianne Esseen Söderberg, huvudläraren i dressyr, och dressyrläraren Ingrid Jerlin med att unghästarna hanteras rätt, utbildas och rids rätt och att vi får fram starka, välutbildade hästar.

I unghästutbildningen finns några viktiga grundstenar att bygga vidare på. Framåtbjudning - oavsett hur goda talanger en häst har  - utan god framåtbjudning kan vi inte utveckla talangerna.

Förtroende - kan man skapa förtroende hos hästen, vågar och vill den göra det man begär av den. Målet är en välutbildad, lättriden och hållbar individ oavsett på vilken nivå hästen hamnar i den internationella eliten, som tävlings-, hobby-, lektionshäst eller som häst i den Beridna Högvakten.

Så här ser utbildningsgången ut för Beridna Högvaktens hästar. De som finns hos oss här på Strömsholm befinner sig i fas 3 eller 4.

Fas 1: 0-2,5 år. Uppväxt
Fas 2: 2,5-3,5 år. Longering, sadeltämjning, inridning och löshoppning.
Fas 3: 3,5-4,5 år. Grundutbildning. Utbildningsmässigt tränas hästen för att klara av momenten i motsvarande debutantfälttävlan (dressyr, hoppning, terrängritt).
Fas 4: tiden 4,5 år – uppåt. Från fem års ålder sker en specialiserad träning mot respektive slutmål.

Fas 3 Utbildningsmoment - Grundutbildning

Syftet med utbildningsmomentet är att skapa god hoppvilja, styrka, lydnad och naturlig bjudning. I utbildningen ingår löshoppning, ridning i skog och mark med terränghinder, dressyrridning med lättare övningar på rakt spår och vändningar under rörelse, galopp i naturligt tempo

med ryttaren i lätt sits och hästen skall kunna ställa upp på stället och stå still vid upp/avsittning. Perioden med vintervila 4-5 veckor

Fas 4 Utbildningsmoment – Vidareutbildning

Syfte med utbildningsmomentet är att befästa arbetsformen där hästen går i egen balans. Nu ska hästen kunna prestera mer krävande rörelser med vändningar på framoch bakdel, halter, kunna växla mellan olika gångarter och tempon samt ha vägvinnande gångarter.

Hoppning kommer med på programmet på alla typer av banhoppningshinder motsvarande en hinderhöjd av 90100 centimeter samt enkla kombinationer, trav i bomserier och cavaletti.

Publicerades 2011-07-04 11:00
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid Livbataljonen







Foto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!