Intervju med vinnaren av tävlingen Hela Sveriges Häst

Text: Carl Lindberg, foto: Privat

Hej Lennart Wase, vinnare i tävlingen Hela Sveriges Häst, som på lördag lämnar över den nydöpta hästen Carolus Rex på slottets borggård i Stockholm.

Hej!

Hur kändes det att vinna tävlingen?

Både väldigt hedrande och roligt!

Hur fick du reda på tävlingen?

Via Facebook. Jag är ju gammal värnpliktsmilitär, och har behållit intresset för militära parader, rytterier och liknande sedan dess. Så jag har följt Beridna Högvakten på Facebook en tid!

Vad var det som fick dig att föreslå namnet ”Carolus Rex”?

När jag var liten fanns det ett radioprogram som hette Kalle Stropp och Grodan Boll. Nu minns jag inte om det var en engångsföreteelse eller ett återkommande inslag, men de spelade i alla fall Marcia Carolus Rex (ung. Kung Karls Marsch, reds. anm.). Av någon anledning så fastnade melodin och har funnits hos mig sedan dess. När man då skulle lämna ett förslag på C och det handlade om hästar och militärer så kom namnet till mig som en smäll – och så skickade jag in det!

Så kort sagt grundar det sig i ett minne sedan barndomen.

Har du egna hästar? Vad heter de?

Nej, jag har inga egna hästar, men min äldsta dotter och barnbarn är hästintresserade båda två. Och senast igår så var jag och en kompis och hälsade på hästarna i Hovstallet, faktiskt!

Är du medlem i föreningen?

Nej, inte än – men jag är definitivt intresserad!

Hur känns det inför överlämningen på lördag? Nervigt?

Nä, det känns kolugnt! Jag är inte rädd för hästar och jag tror mig kunna balansera potentiella oväntade situationer. Hästen har ju fått bra träning på Strömsholm – så jag är inte ett dugg orolig. Bara stolt!

Lycka till, och grattis igen!

Tack!

Publicerades 2016-08-25 09:27
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!