I kronprinsessparets hovspår

Söndagen den 3 juni var det äntligen dags för de tio glada och framlottade vinnarna i medlemsvärvningstävlingen att ta emot sin vinst, en heldag i Kronprinsessparets hovspår med höjdpunkten att åka i kortege, delvis den väg genom Stockholm som Kronprinsessparet åkte på sin bröllopsdag.

Dagen arrangerades i samarbete med Hovstallet och Livgardet och började i Hovstallet med kaffe och rundvisning.

Efter transport till Slottet och information om arrangemagen vid bröllopet den 19 juni 2010 och om hur högvaktstjänsten bedrivs, bjöds vinnarna på lunch i Livrustkammarens stensal.

Efter ordinarie vaktavlösning på slottsgården avgick sedan minikortegen från Slottsbacken. Marschvägen gick via Strandvägen, Narvavägen och Valhallavägen och fram till slutdestinationen på Kavallerikasern vid Lidingövägen. Väl där serverades de glada passagerarna dryck, tilltugg och militärhistoria i Kavallerimässen.

Hästöverlämning

Dagen avslutades på Kaserngården med den årliga överlämningen av sex nyutbildade hästar redo att börja sin tjänst i den beridna tjänsten.

Två av dessa nytillskott, hästarna Volt och Uno är skänkta av sponsorerna Grand Hotel respektive SEB. Till denna lilla ceremoni var också allmänheten inbjuden.

Efter den formella överlämningen från Föreningen till Livgardet bjöds åskådarna på en uppvisning av Blå Stjärnans damsadelgrupp under musik av LDK.

Mats Holmstedt visade upp en av de vackra kladrubyskimlarna samtidigt som populära pukhästen Harry var inne på ridbanan med” Blå Prinsen” i sadeln.

Löjtnant Sara Linnell bjöd efter detta på en dressyruppvisning på hästen Show Floréna.

Efter avslutningstal och marschmusik av LDK bjöds åskådarna på en rundvisning i stallarna.

Publicerades 2012-06-21 14:54
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!