Harry, en folkkär pukhäst

Pukhästen Harry har kommit att bli lite av en kändis uppe på Kavallerikasern. För Harry är definitivt en häst som syns där han går längst fram i ledet, högväxt med glänsande svart hårrem och vit bläs, bärandes de stora pukorna samt trumslagaren på ryggen när han paraderar med den beridna vaktparaden längs Stockholms gator.

Harry är också en av huvudkaraktärerna i Lin Hallbergs barnbok ” Harry och den Blå Prinsen ” vilket har gjort att hans popularitet vuxit till nära nog popstjärnstatus bland barnen. Harry själv har inget emot kändisskapet och låter sig mer än gärna klappas av den som känner sig hågad.

Den folkkäre och snälle Harry värvades som pukhäst av Beridna Högvakten 2006. Harry tillhör rasen Shire som är en av världens största och tyngsta hästraser. Harry mäter 183 centimeter över manken och väger sina modiga 900 kilo.

De första två åren på nya jobbet pendlade Harry mellan sitt hem på Öland och Kavallerikasern pÅ Lidingövägen i Stockholm där han under högvaktssäsongen skötte sitt uppdrag åt den beridna högvakten. Efter två hade Harry gjort sig oumbärlig och han köptes in av Föreningen för den Beridna Högvakten.

Harry är precis som sina rasfränder stor, stark och lugn till temperamentet och lämpar sig därför alldeles utmärkt till att bära de tunga pukorna. Däremot är dressyrövningar på ridbanan av förklarliga skäl inte hans starka sida, således har Harry längre ledighet än de andra hästarna på Kavallerikasern.

När högvaktssäsongen är över, i mitten av september, åker Harry till fodervärdarna Ola och Chris Holmstedt i Almunge, öster om Uppsala. Tillsammans med kompisen Oden är Harry inackorderad på Seglinge gård där de tillbringar bekymmersfria dagar i stora härliga hagar. För att hålla formen rids eller körs de två parhästarna dagligen av Ola och Chris. När våren nalkas återvänder de till Kvallerikasern för att återigen sprida glädja på Stockholms gator.

Publicerades 2013-01-11 06:54
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

20 aug Beriden vaktparad Läs mer
21 aug Beriden vaktparad Läs mer
22 aug Beriden vaktparad Läs mer
23 aug Beriden vaktparad Läs mer
26 aug Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!