De första och största intrycken från Beridna Högvaktens resa till Wien och Pieber

Just hemkommen från en fantastisk resa till Österrike och den Spanska Ridskolan i Wien är man så full av intryck att det är svårt att veta vad man helst vill berätta. I Wien fick vi besöka två föreställningar av ridskolan samt ett par privata palats plus muséer, allt överväldigande.

Men jag tror att många med mig tyckte att besöket på Spanska Ridskolans Stuteri i Piber var något alldeles speciellt. Denna ligger ca 2.5 timmes körning söderut från huvudstaden i ett område med gröna runda bergssluttningar. På dessa sluttningar går ston och föl på bete vilket skall vara fördelaktigt för hästarnas utveckling av styrka och hållbarhet.

Efter att ha fått besöka hingstarna i stallarna visades två veteraner vid hand. Den ene var 26 år gammal och den andre hade just fyllt 32 år! Även om de nu var pensionärer så hade en utstrålning och livlighet som om de vore mycket yngre hästar.

Stuteridirektören Dr. Druml berättade om stuteriets uppläggning och verksamhet och dess samarbete med Kladruby i Tjeckien. Ett gemensamt problem för aveln både av Lipizaner och Kladruber är att de är små raser där det är viktigt att undvika olämplig inavel och där men emellanåt behöver få in nytt blod. Mycket arbete läggs därför ner på genetisk forskning.

Några yngre hingstar visades också under ryttare och anspända. De rörde sig med god schwung.

Den för många av oss kanske största upplevelsen var nog ändå när portarna till stallet slogs upp och ett femtiotal ston med föl rusade ut mot oss åskådare. Efter att först ha ryggat tillbaka litet grand så upptäckte vi hur nyfikna och trevliga hästarna var. Att kunna “umgås” med dessa främmande hästar var en helt underbar upplevelse!

I Wien fick vi bevista en förnämlig föreställning av Nabucco (Verdi) på Statsoperan. Ett exklusivt besök gjordes på det privata Lichtensteinska Palatset, som nyligen renoverats av familjen. Ett för våra ögon ofattbart palats mitt inne i huvudstaden. Mycket stora summor hade lagt ner på att återställa byggnad och inredning efter två världskrig. I en salong fick vi bl.a. se en enorm ljuskrona, förankrad flera våningar upp!

Vagnmuséet i SchönBrunn innehöll en mängd paradvagnar och några slädar. Speciellt roligt var att se de magnifika seldonen på “hästarna”. Dystrare var de två svarta katafalkvagnarna, rentav litet skrämmande!

En förmiddag gjorde Sveriges ambassadör Nils Daag en intressant presentation av det aktuella läget i Österrike. Han fick ett stort antal frågor från auditoriet så intresset och nyfikenheten var inte att ta miste på.

Naturligtvis besökte vi Spanska Ridskolan där vi vid första besöket välkomnades av en av beridarna som berättade om utbildning av beridare och och hästar. Vi besökte stallarna, fick se världens största skrittmaskin där hingstarna får uppvärmning och motion.

Här liksom på många ställen råder fotoförbud så det blev klent med bilder. Sammanlagt fick vi se både “Morgenarbeit” för de unga hingstarna och en uppvisning med de mer välutbildade hingstarna som visade de högre skolorna på och ovanför marken. Sadelkammaren är definitivt en sevärdhet full av välputsad utrustning. Ordning och reda!

Söndag morgon deltog vi i en gudstjänst med mycket sång (Wiens Gosskör) och Wiens Phiharmoniker i Hofsmusikkapelle.

 

Mer kultur erbjöds genom museiebesök och måltider i fantastiska palatsmiljöer! Det var en lycklig men något utmattad grupp som återvände hem till Sverige efter ett fullspäckat program under några oförglömliga dagar i hästens tecken!

Hälsningar
Claes Bonde

Publicerades 2013-10-01 12:45
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

20 aug Beriden vaktparad Läs mer
21 aug Beriden vaktparad Läs mer
22 aug Beriden vaktparad Läs mer
23 aug Beriden vaktparad Läs mer
26 aug Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!