Betessläpp av dragonernas hästar på Livgardet


LÖRDAGEN DEN 18 JUNI ÄR DET BETESSLÄPP AV DEN BERIDNA HÖGVAKTENS HÄSTAR OCH ÅTER DAGS ATT SE FRAM EMOT GRÖNBETE VID LÖVSTA GÅRD

Foto: Susanne Kistner

Det här är en allmän inbjudan som riktar sig till såväl medlemmar i kamrat- och intresseföreningar, personal vid Livgardet som boende i närområdet (genom Håtuna-HåboTibble socknars hembygdsförening).

Att bevittna betessläpp är inte bara en tradition utan också en uppfriskande upplevelse. I samförstånd med ansvariga inom hästskötseln på Livgardet är alla varmt välkomna att uppleva något utöver det vanliga. Notera att det i år är en lite mindre mängd hästar som släpps men att det är en lördag till alla våra eldsjälars glädje.

Hästar kommer att släppas vid tre tillfällen med transporter från stallarna på Kavallerikasern i Stockholm. På förmiddagen sker två transporter och eventuellt kring lunch en tredje, (ca tider 08.30, 10.45, 13.00). Hantering av hästar och trafiksituation kan påverka de preliminära tiderna. Uppdatering av tider kommer ske på plats inom angiven tidsperiod.

Jag rekommenderar ett besök på förmiddagen vid andra släppet, när det redan finns hästar i hagen blir det ofta livligt och sevärt mellan 09.30 och 11.00.

Det kommer även serveras fika i någon form men för den hugade kan en ordentlig matsäckskorg förgylla besöket om vädret är som det brukar med strålande sol.

Parkering sker vid Lövsta gård för alla besökare! P-skyltad plats.

Besökare ur allmänheten hänvisas att åka via E 18 avfart BRO, mot Håbo-Tibble och sen sydöst ut mot Livgardets övningsfält där passage av övningsfältets gräns är tillåten för besökare till Lövsta gård.

Vid frågor kontakta mig – väl mött i grönskan vid Lövsta!

Livdragon Oskar Dahlstedt

Oskar.dahlstedt@hotmail.com

Oskar.dahlstedt@mil.se

0733-640527

Publicerades 2016-06-13 14:53
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

24 apr Beriden vaktparad Läs mer
26 apr Beriden vaktparad Läs mer
28 apr Beriden vaktparad Läs mer
30 apr Beriden vaktparad Läs mer
2 maj Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!