Beridna Högvakten möter Världen

Text och foto: Claes Bonde

I Aachen hålls varje år hästtävlingar i världsklass med ridning, körning, voltige mm. Anläggningen är magnifik och pedantiskt välskött, men används endast en gång per år!

2016 kom Sverige att utses till ”värdland” att tillsammans med Tyskland presentera evenemanget. Detta ledde till att Kungaparet valde att närvara och delta i öppningsceremonin.

Dessförinnan var Kungen och Drottningen, liksom en del andra svenskar och tyskar inbjudna till ett välkomnande och mottagning i stadens rådhus. Kungaparet anlände i limosiner och mottogs av Överborgmästaren.

Livgardet red in på rådhusplatsen och hälsade under traditionell marschmusik och fälld fana. Hästarna hade rest med lastbilar och övernattat på ett regemente i Danmark. Den egna musikkåren var inte med utan ersattes av Royal Fire Brigade Band från Malmö , som fick mycket applåder för sina eleganta och välljudande framträdanden i sina eleganta uniformer. Runt rådhusplatsen hade ca 2.000 åskådare samlats, många med svenska pappersflaggor.  Hästarna var lugna.


Påföljande dag ägde invigningen rum, ett stort evenemang med många inslag för att illustrera hästens utveckling och betydelse för Sverige. Därtill uppträdde välkända sagofigurer såsom Pippi Långstrump och Karlsson på Taket, alla välkända i Tyskland. Det hela inleddes med att Kungaparet anlände i en av Hovstallets vackra vagnar i fyrspann ”a la Daumont” (dvs utan kusk, men med ryttare på vänsterhästarna). Vagnen följdes av en beriden eskort från Livgardet.


Jublet från de 40.000 åskådarna visste inga gränser och högvaktshästarna visade litet oro men utan incidenter. Orkestern stod uppställd mitt på arenan.

Drottning Silvia höll invigningstalet på tyska och jublet från åhörarna visste inga gränser. En upplevelse nog ingen glömmer!

Under öppningsceremonin står den Beridna Högvakten uppställd på linje.

Efter dessa mäktiga och högtidliga minuter tar resten av invigningsfesten vid och inleds med vackert målade ”Dalahästar”, frispringande Gotlandsruss, Vikingar på kallblodstravare (?), riddarspel, m.m.

Någon liknande uppvisning har aldrig gjorts tidigare i Aachen och det är ingen tvekan om att denna stora invigningsfest har skapat mycken goodwill för Sverige och nästa års VM i Göteborg. För Beridna Högvakten var det en glädje att kunna bidra till denna fantastiska succé!

 
Publicerades 2016-07-30 21:56
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

20 aug Beriden vaktparad Läs mer
21 aug Beriden vaktparad Läs mer
22 aug Beriden vaktparad Läs mer
23 aug Beriden vaktparad Läs mer
26 aug Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!