Sacramoso Esmeralda XLIII-37

Sacramoso Esmeralda XLIII-37 en stolt fanfarhäst med höga benlyft. Hela den långa vägen från Tjeckien fick kladruberhästen Oscar resa för att börja sitt nya arbete som musikhäst på Beridna Högvakten.

Oscar köptes in sommaren 2006 och anlände till Kavallerikasern i oktober 2006.

– Vi var nere i Prag för att välja ut två kladruberhästar till vår verksamhet här på Beridna Högvakten. En av de två vi fastnade för var Oscar, han är både snygg att titta på och väldigt ridbar. Rasen kladruber är känd för sitt lugna temperament vilket passar väl in hos oss. Våra hästar måste ju tåla både hög musik och stora folksamlingar, berättar kapten Claes Hermansson.

Oscar är född och uppvuxen på nationalstuteriet Kladruby. Stuteriet har för övrigt anor så långt tillbaka som till 1572 då det grundades av kejsar Rudolf II av dåvarande Österrike-Ungern. Stuteriet är idag ett av världens äldsta fortfarande verksamma stuterier. På den tiden var målet med aveln att ta fram ståtliga vagnshästar som orkade dra riktigt tunga vagnslaster men som också kunde användas vid högtidliga ceremonier. Idag används rasen också med fördel som ridhäst. Kladruberhästen är ursprungligen en blandning av andalusier, kallblod och varmblod såsom holsteinare och oldenburgare. Även vita lipizzanerhästar importerades och korsades in i rasen. Färgmässigt selekterades aveln så att man endast använde svarta och skimmelfärgade hästar. Alltsedan 30-talet har dock skimlar varit mest populära men på senare år har man återigen tagit upp aveln på svarta hästar. Efter andra världskriget blandade stuteriet in ytterligare två raser i kladrubern. En lusitanohingst hämtades från Portugal och två orlovtravhingstar från Ryssland. Orlovtravarna är kända för sitt stora travsteg och man hoppades att de anlagen skulle förbättra rörelserna hos kladruberna.

– De här hästarna passar inte för strid just därför de har så stora rörelser. Det går helt enkelt åt för mycket energi när de rör sig. I fält behöver man hästar med ekonomigång som orkar arbeta länge. Däremot är kladrubern en utmärkt paradhäst, den har utstrålning och är pampig att titta på. Sacramoso Esmeralda XLIII-37 var det högtidliga namn som Oscar lystrade till hemma på nationalstuteriet i Tjeckien. Men precis som alla andra hästar som kommer till Kavallerikasern döptes han om till ett namn enklare för beväringarna att använda till vardags. Oscar är sju år och alla hästar i hans åldersgrupp får namn som börjar på bokstaven O. Fint påbrå har han också Oscar, hans pappa är nämligen förlöpare i Nationalstuteriets berömda 16-spann samt i stuteriets tävlingsfyrspann.

– Oscar började sin utbildning till musikhäst vintern 2007. Han är en så kallad fanfarhäst och därmed är hans plats i täten. Det smattrar en del av trumpeterna där, det går inte att förneka. Oscar var också rätt spänd i början men inte värre än att han med beröm klarade att gå med på högvakten under hela förra säsongen. Inköpet av Oscar sponsrades av föreningens skattmästare Gunnar Bolinder som vid en ceremoni på nationella tävlingarna på Strömsholm i juni 2007 överlämnade den vackra skimmeln till Beridna Högvakten.


Av: Maria Skagemark
Foto: Ingela Bjurenborg

Klicka här för
datum och marschvägar

Program

22 mar Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
19 apr Beriden vaktparad Läs mer
21 apr Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!