FAVORIT I REPRIS – MÖT VÅREN I ANDALUSIEN

Vår favorit i repris går till vackra Andalusien i södra Spanien. Där möter du Medelhavet, bakom kullarna kan du se berg med sina höga toppar. Andalusiens kultur och natur intressant på många sätt.

Namnet kommer från det muslimska territoriet Al-Andalus som under 1000-talet e. Kr. sträckte sig in i nuvarande Spanien. Spår av den islamiska perioden finns i arkitektur och kulturen som påverkats av åtta hundra år av muslimskt styre. Detta upphörde år 1492 då Granada erövrades av de katolska ledarna av Kastilien och Aragonien.

Den traditionella klädseln i Andalusien är ofta färgglad och danserna flamenco och cante jondo från Granada har rötter i såväl orientalisk, gregoriansk, morisk som judisk musik.

Vår första känsla av Andalusien får vi på vägen från flygplatsen vid vingården Joaquin Fernandez omgiven av olivträd och lavendel. Vi får lära oss om gårdens ekologiska produktion och äter en trerätters lunch med viner från gården. Vi fortsätter därefter till Jerez de la Frontera och vårt hotell Hipotels Sherry Park med middag i hotellets restaurang.

En av de största upplevelserna

En av de största upplevelserna under resan är besöket med rundvandring på Kungliga Andalusiska Ridskolan. Vår guide tar oss med bakom kulisserna på denna ridkonstens skola grundad 1973. Vi får se stallarna och den magnifika sadelkammaren. I palatset Recreo de las Cadenas, ett vackert exempel på fransk arkitektur från 1800-talet, ligger museet med sina vagnhallar öppna för oss.

På skolan tränas professionella ryttare och här bedrivs även forskning och utbildning för att bevara och stärka uppfödningen av de spanska hästraserna. Höjdpunkten på besöket är uppvisningen med ”De dansande Andalusiska hästarna” där ryttarna bär traditionsenliga kostymer från 1800-talet.

Världens bästa sherryviner

I Jerez de la Frontera framställs världens bästa sherryviner. Vi besöker bodegan Sandeman, grundad redan på 1790-talet av George Sandeman. Vi får ta del av hemligheterna bakom tillverkningen. I besöket ingår givetvis provsmakning av sherrysorter som Oloroso, Dulce och Amontillado, till den bjuds vi på smårätter, s k tapas.

Denna kväll är det middag på egen hand och vi har många bra tips.

Kartusien - En av de äldsta spanska hästraserna

Vi besöker stuteriet Yeguada de la Cartuja, världens mest prestigefyllda uppfödare av rasen Kartusier, med över 200 hästar som får växa upp i frihet. Kartusiern, som är en av Spaniens äldsta och renaste raser, kännetecknas av sin skönhet, vackra huvud och flytande gångart. Den anses besitta egenskaper som styrka, arbetsglädje och har ett vänligt sinnelag. Vi får se hästar, träffa skötare och höra hur de arbetar med träning och avel.

Hamnstaden Cadiz

Andalusien var tidigt centrum för bildning och konst. Cadiz är en av världens äldsta hamnstäder anlagd av fenicierna 1100 f. Kr. Arkitekturen vittnar om stadens historia som handelsmetropol. Flera hus har utkikstorn så köpmännen kunde ha uppsikt över hamnen. Vår kunniga guide tar oss med till en genuin flamencobar ”Tabla” dit den lokala befolkningen själv ofta går. Vi får se ett uppträdande arrangerat speciellt för oss samt intar en tapas-inspirerad lunch. Efter en stund på egen hand återvänder vi sedan till vårt hotell i Jerez.

Vår sista kväll i Jerez äter vi en härlig trerätters middag med lokala specialiteter på restaurang Venta Esteban som drivs av bröderna Ballesteros.

Sista dagen går i konstens tecken

Sista dagen går i konstens tecken, vi åker till Malaga och vi besöker det kända Picasso museet. Det ligger i gamla stan och är en hyllning till Picasso, som föddes i Malaga 1881. I palatset Buenavista från 1500-talet finns närmare 300 verk av målaren och skulptören som anses vara modernismens mest nydanande förgrundsgestalt. Han var en stark personlighet och myntade bland annat uttrycket ”God smak är en hemsk sak”.

Vi njuter en trerätters lunch i centrala Malaga på Restaurang Los Mellizos.

Vår resa avslutas med färd ut till flygplatsen och resa åter till Sverige.

ALLMÄNNA FAKTA

Andalusien är den näst största och den sydligaste av Spaniens sjutton autonoma regioner. Sevilla är huvudstad. Till ytan är regionen lika stor som Värmland.

Turism och jordbruk är två viktiga näringsgrenar. Den sydligaste av Andalusiens åtta provinser är Cádiz. Huvudstaden med samma namn är en av världens äldsta sjöstäder anlagd omkring år 1100 f. Kr. av fenicierna.

Andalusien är bland annat känt för fisk- och skaldjursrätter, desserter och sherry. Centrum för sherrytillverkningen är Jerez. Vid 1850-talets mitt fanns här cirka 500 bodegor, i dag finns betydligt färre sherrybodegor kvar.

Det finns intressanta kopplingar mellan Andalusien och Sverige, både i modern tid och i historien. Stora delar av Öresundsbron består av stålkonstruktioner tillverkade i Cádiz. En gång i tiden härjade vikingarna i Sydspanien, bland annat i en raid mot just Cádiz år 844. På medeltiden lär det till och med ha sålts sill från Höllviken i Sevilla.

RESFAKTA

Avresa onsdagen den 22 april med SAS, Arlanda 06.00 med ankomst Malaga 10.25.

Åter lördagen den 25 april med SAS Malaga 21.10 med ankomst Arlanda söndag 26 april 01.25. 

PRIS

Boende: Det fyrstjärniga hotellet Hipotels Sherry Park i Jerez de la Frontera.

Per person i dubbelrum: 16.570 kronor

Tillägg för person i enkelrum: 1.450 kronor

I resan ingår alla besök och upplevelser liksom samtliga måltider inklusive vin eller annan måltidsdryck, utom middag dag två som är på egen hand.

Alla våra guider är engelsktalande

Önskar du/ni boka beställningsskydd går det bra att göra det vid anmälan via mail. Det kostar 6% av resans pris. Glöm i så fall inte att notera ditt födelsenummer i anmälan.

Vi reserverar oss för eventuell prishöjningar.

ANMÄLAN TILL MEDLEMSRESAN

Vi tar emot anmälan fram till och med den 8 januari och då per mail till kansli@beridnahogvakten.se. Om vi får in fler anmälningar än vad vi har platser kommer vi att lotta ut platserna. Besked om du/ni kommit med lämnas senast 10 januari 2020. Efter det är anmälan bindande. Om du inte redan är medlem så kan du lösa medlemskap samtidigt.

Varmt välkomna till oförglömliga dagar i Andalusien.

Föreningen för den Beridna Högvakten i samarbete med Signaturresor.


 
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

3 aug Beriden vaktparad Läs mer
5 aug Beriden vaktparad Läs mer
7 aug Beriden vaktparad Läs mer
10 aug Beriden vaktparad Läs mer
12 aug Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!