Intervju i Västmanlands television - 8 april 2016

Västmanlands television gjorde ett reportage om hur våra unghästar utbildas på Strömsholm. Bo Slättsjö, ansvarig för hästinköpen till den beridna högvakten fanns på plats och blev intervjuad.  Intervjun börjar cirka tre minuter in i sändningen. Du kan kika på klippet genom att klicka här.

Medlemsresa 2013 Del 1 - Uppvisning i Pieber

​I den här filmen ser du en underbar 26-årig hingst som visar upp sin stolthet och livsglädje. Därpå ser du två 4-åriga hingstar under ryttare som med fin precision gör en uppvisningsritt. Sist men inte minst, ser du helt kort ett fyrspann med blandat äldre och yngre Lipizzanerhingstar under utbildning. Till filmen spelas vacker musik så kom ihåg att ha ljudet på.

 

Videon har filmats och producerats av medlem Claes Bonde.

Medlemsresa 2013 Del 2 - Lipizzanerflock i Pieber

Fina minnen och vackra bilder från årets medlemsresa. En video med en del stilbilder visar den underbara upplevelsen med flocken av ston och föl som oblygt tog kontakt med oss åskådare. Kanske var detta en av höjdpunkterna under Beridna Högvaktens besök i Pieber hösten 2013!

 

Videon har filmats och producerats av medlem Claes Bonde.

Ridutbildningen på Livskvadron

Ridutbildningen på Livskvadron börjar med en sex veckors ridkurs. Därefter återgår soldaterna till sin pluton och fortsätter ridutbildningen där. Här får de lära sig dressyr, hoppning och att rida i formationer. Ett av målen är att kunna delta i de beridna högvakterna och då kunna rida på kandar med enhandsfattning.

 


Ett år på Livskvadron

Året för Livskvadron börjar i september då paradsäsongen avslutats och de nya soldaterna ansluter och direkt börjar sin ridutbildning. Under hela året förbereder man sig för högvaktssäsongen som börjar i april i och med HM Konungens födelsedag. Under högsäsongen juni - augusti genomförs bland annat ett 40-tal beridna högvakter.

 


Förberedelser inför beriden vaktparad

Både hästar och ryttare måste förbereda sig efter konstens alla regler inför en beriden vaktparad. Här får du en liten titt bakom kulisserna.

 


Livgardets Musikkår förbereder sig

Att rida och spela musik samtidigt är inte det lättaste. Se LDK förbereda sig och lyssna på Joaim Mûller, fantrumpetare, Eugen Qvarnström, pukslagare och musikdirektör Gustav Lundström berättar om sitt arbete.

 


Uniform och hästutrusning på Beridna Högvakten

Major Johan Wennerholm berättar om hästarnas utrusning och ryttarnas uniformer. Trevlig historia och fina närbilder.

 


Soldat på Livskvadron

Träffa serganterna Elin Körner och Andreas Blomqvist som berättar lite om sin vardag på Livskvadron.

 


Skidtolkning med skimlarna på Beridna Högvakten och LDK

Skimlarna Raoul, Nils, Oktav, Salvador, och Salut är ute och skidtolkar med Livgardets Dragonmusikkår, LDK och Stf C LDK, Kn Victor A.Victor.

 


Hästutbildningen på Livgardet

Vill du veta lite mer om hur hästarna på Beridna Högvakten tränas och utbildas? Då ska du se den här videon där beridare Per Dahlgren berättar om hur utbildningen av unghästarna som kommer från Strömsholm går till.

För närvarande går våra unghästar endast ett år på Ridskolan Strömsholm.

 


Medlemsresa 2011 Del 3 - Besök i Saumur och Chantilly

Ridskolan Cadre Noir, besök hos galopptränaren Pia Brandt samt besök på slottsstallet i Chantilly.

Fina minnen och vackra bilder från årets medlemsresa. Filmen har filmats och producerats av medlem Claes Bonde.

 


Medlemsresa 2011 Del 2 - Besök i Paris och Garde Républicane

Fina minnen och vackra bilder från årets medlemsresa. Filmen har filmats och producerats av medlem Claes Bonde.

 


Medlemsresa 2011 Del 1 - Besök i Paris och Garde Républicane

Fina minnen och vackra bilder från årets medlemsresa. Filmen har filmats och producerats av medlem Claes Bonde.

 


Bli medlem i Beridna Högvakten

Föreningen för den Beridna Högvaktens främsta syfte att bevara hästen i det svenska stadsceremonielet. Föreningen, med sina drygt 21 500 medlemmar, äger hästarna och bekostar deras skötsel. Som medlem ger du inte bara ett livsviktigt stöd till det svenska kulturarvet – du blir även indirekt delägare i ett 90-tal hästar!

 


Beridna Högvaktens Dag September 2011

För första gången firades Beridna Högvaktens Dag, som arrangerades i samverkan med Livgardet, på Ryttarstadion i Stockholm.

Denna film har lånats ut av medlem Claes Bonde.

 


Beridna Högvakten på Kungliga Slottet

Högvaktavlösning på Stockholms slott med Beridna Högvakten och Dragontrumpetarkåren.

 
Klicka här för
datum och marschvägar

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!