Högvakten idag

Den beridna vaktparaden är en gammal svensk tradition som nu i modern tid kommit att bli en av Stockholms största turistattraktioner.

Den beridna vaktparaden är en symbol för hela Sverige och spelar också en betydelsefull roll som en del av det svenska kulturarvet. Vid en beriden vaktparad rider Livgardets Dragonmusikkår främst med cirka 18 hästar och sedan kommer vakten från Livskvadronen med två befäl och 28 eller 32 dragoner till häst, alltså 48 alternativt 52 hästar.

De beridna vaktparaderna börjar i senare delen av april och avslutas i början av september. Varje år genomförs cirka 45 beridna vaktparader.

Den beridna musikkåren, Livgardets Dragonmusikkår – medverkar dessutom vid flera andra evenemang runt om i Sverige.

Kortege

Vid flera av de statsceremoniella sammanhangen rids kortege vilket innebär beridna troppar före och efter de hästanspända vagnar från Hovstallet. Vid en stor kortege deltar 58 hästar från Livgardet och 12 från vardera Hovstallet och Polisrytteriet vilket tillsammans utgör dryga 80 hästar.

Bli medlem

För att klara av att upprätthålla denna mångåriga tradition behöver vi hela tiden få nya medlemmar. Som medlem i Föreningen får du vårt medlemskort som ger förmåner och rabatter hos ett antal företag som alla stödjer verksamheten, samt vår fina medlemstidning i brevlådan två gånger per år.

Klicka på Bli medlem och stöd en unik tradition!

Klicka här för
datum och marschvägar

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!