Bara fuxar och skimlar - och en och annan Shire som orkar bära pukorna

Enhetligt utseende styr inköpen av våra hästar

En grupp ur hästkommittén har i uppdrag att varje år köpa 6-8 unghästar. Köpen görs i första hand i perioden november - juni och vi söker lämpliga svenskfödda valacker i åldern 4-5 år. De ska ha en god exteriör, bra benställning, normala gångarter och ett lugnt temperament. 

För att få ett så enhetligt utseende som möjligt på hästarna i den beridna vaktparaden önskar Försvarsmakten fuxfärgade hästar (brun hårrem, brun man och svans) med en mankhöjd på mellan 165 och 175 cm.

Signaltrumpetarna (4 st) i Dragonmusikkåren rider på skimlar (hästar som "bleknar" och blir vitare ju äldre de blir). Vita hästar med rätt temperament är dock svåra att hitta i Sverige. Därför köper vi numera in skimlar från Tjeckien av rasen Altkladruber. Totalt ska vi ha 6-7 vita hästar.

Världens största häst får bära pukorna

Pukhästarna bör sticka ut i mängden genom att ha avvikande färg och vara lite större än de normala högvaktshästarna. Året 1989 skänkte drottning Elisabet av England en shirehäst vid namn Mary. Eftersom shirehästar är uppseendeväckande höga (rasen räknas som världens största häst) med kraftigt hovskägg och dessutom lugna till temperamentet lämpade sig Mary utmärkt som pukhäst.

Numera är det de svarta shirehästarna Oden och Tor som med den äran bär pukorna och pukslagarna på ryggen när det är dags för beriden vaktparad. De två ståtliga herrarna har snabbt blivit favoriter bland folket på Stockholms gator och tar gärna emot de uppskattande klappar de ofta får från hågade turister. 2018 köpte vi Eric, som på sikt ska komplettera Oden och Tor.

Ibland behöver vi köpa även äldre, redan utbildade hästar. Åldern på dessa ligger då mellan 5 – 10 år och kraven som ställs på färg, höjd och temperament är samma som för fuxarna ovan.

Unghästträning

Våra nyinköpta unghästar utbildas alltid på Ridskolan Strömsholm med vilka Stiftelsen har kontrakt. Efter vårens inköp påbörjas utbildningen i augusti samma år. Knappt ett år senare, i juni månad, flyttas hästarna till Livgardet/Kavallerikasern för att tränas vidare och successivt slussas in i den beridna garnisonstjänsten. Vi har utöver detta ett pågående unghästprojekt, där 3 stycken 3-åringar utbildas under 2 år på Flyinge.

Pigg pensionär

En högvaktshäst går normalt i pension efter 18 års ålder. Då utackorderas hästen till någon fodervärd i Mälardalen och fungerar som reserv. Efter några år erbjuds fodervärden att köpa sin häst som då lämnar Stiftelsen.

Klicka här för
datum och marschvägar

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!