Niccolo - med känsla för fart

Omtyckt av alla, glad och positiv till temperamentet. Vakthästen Niccolo tycker att det är roligare att galoppera i grupp över fälten än att träna skolor i ridhuset. Skänkt av Johannes Schmekel, uppvuxen på Bollerups Lantbruksinstitut har Niccolo funnit sig väl tillrätta på Kavallerikasern där han trivs med sin uppgift att vara en i ledet i den Beridna Högvakten.

Text: Maria Skagemark
Foto: Lotta Ekman

Stor, högrest fux med livliga och uttrycksfulla ögon är en beskrivning som stämmer väl överens på vakthästen Niccolo. Uppfödd av Bollerups Lantbruksinstitut kom Niccolo, fem år gammal till Kavallerikasern 2005. Som brukligt är hade han då tränats i två år på Ridskolan Strömsholm. Till temperamentet är Niccolo en snäll, pigg och vaken häst som älskar att galoppera fort.

– Niccolo har en stor och vägvinnande galopp som är mycket bekväm att sitta i, berättar chefen för hästdetaljen kapten Claes Hermansson. Däremot medför hans stora galoppsprång en del problem vid banhoppning. Där andra hästar tar fyra galoppsprång mellan hindren får Niccolo bara plats med tre och en halv, vilket självklart gör det svårare för honom att hitta takten och balansen.

Men med sin naturliga talang för galopp lämpar sig Niccolo i stället mycket väl för terrängritter. Han har gått som masterhäst vid Livdragonernas/Stockholms Fältrittsklubbs årliga Hubertusjakt och tävlat i fälttävlan med ryttaren kapten Johannes Kirchheim i sadeln.

Niccolo kan också skryta med en liten karriär på galoppbanorna. Året 2006 var han med som reservhäst vid lagtävlingarna i Falsterbo och fick då ställa upp i Point-to-Point Falsterbo Water Steeplechase i klassen för halvblod och vann. Senare samma år deltog han i ridhästgalopp på Täby Galopp, där den högbenta vakthästen placerade sig som nummer två med beridaren Marita Linell på ryggen.

– Niccolo fungerar utmärkt som utbildningshäst och trivs egentligen bäst med nybörjare på ryggen eftersom det inte ställs så höga krav på att honom då.  Han är en glad och positiv natur som är omtyckt av alla och som passar bra in i vår verksamhet.

Niccolo hette Tornado när han anlände till Kavallerikasern, men döptes om till sitt namn som börjar på N eftersom han är född år 2000. Helt i enlighet med den gamla traditionen inom kavalleriet där alla hästar födda ett visst år får ett namn som börjar på en viss bokstav.

Niccolo är sponsrad och skänkt av agr. dr. Johannes Schmekel från Rossviks Säteri.

– Anledningen till att jag tycker det är värdefullt att sponsra den Beridna Högvakten med en häst är enkel. Dels tycker jag väldigt mycket om hästar och så tycker jag om högvakten. Den Beridna Högvakten är ett historiskt minnesmärke och en stor turistattraktion i Stockholm som är viktig att bevara. 

Klicka här för
datum och marschvägar

Program

27 jul Beriden vaktparad Läs mer
29 jul Beriden vaktparad Läs mer
31 jul Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!