Alla älskar Ironi

Minst men ändå snabbast av alla hästarna på Kavallerikasern, modig som ett lejon och med ett hjärta av guld. Kavallerihästen Ironi utför inte bara sina uppdrag i armén med glans han har också lyckats bra på tävlingsbanorna med plutonchefen på Livskvadron, Victor Victor i sadeln.

Text: Maria Skagemark       Foto: Ingela Bjurenborg

Den långa vänskapen mellan Ironi och kapten Victor Victor började när han skulle gå en fortbildande ridutbildning på Strömsholm och letade efter en häst med talang för fälttävlan.

– Det var år 2000 som veterinärassistent Lotta Ekman tipsade mig om Ironi. De andra officerarna skrattade när jag skulle provrida den i våra sammanhang lilla hästen. Ironi mäter 1,61 över manken. Ironi var het men samtidigt väldigt arbetsvillig och ambitiös. Jag överväldigades av hästens positivitet. Idag är jag otroligt tacksam över Lottas speciella sinne att se hästarnas personlighet.

Ironi klarar av saker som han egentligen inte har fysisk kapacitet till bara genom att vilja.

Världens mest positiva häst och Sveriges brunaste fux är född 1995 på stuteri Bollerup. Ironi är efter den kända hingsten Artist. Till vardags bor han hemma på Victors gård i Grillby i Enköpingstrakten.

– Ironi trivs bäst hemma på gården. Han har så mycket energi i sig och mår bra av att gå ute i hagarna på dagen. Ironi är mycket mer fokuserad på träningen när han inte har så mycket överskottsenergi i sig som han får när han står på stall.

När arbetet kallar, det vill säga när det drar ihop sig till Beriden Högvakt eller kortege, så kopplar Victor bara på transporten och tar med sig Ironi in till Kavallerikasern.

– Ironi är en utmärkt högvaktshäst tillika tävlingshäst. Han har den unika förmågan att ge allt när jag ber honom för att i nästa sekund stå still och vara helt avslappnad om det krävs. Han har ett lejonhjärta av guld. Det spelar ingen roll hur höga ljud eller hur livligt och rörigt det är i omgivningen, jag litar till hundra procent på att Ironi gör det han skall. Han skulle gå genom eld om jag bad honom.

Victor Victor kommer från en hästintresserad familj och började rida vid sex års ålder. Intresset för hästar har gått som en röd tråd genom livet. Ett litet uppehåll från ridningen blev det dock under de två år som han arbetade som ammunitions och minröjare i Bosnien och i Irak.

– Jag fascineras av hästar. De har en otrolig kraft medan de samtidigt är gracila och känsliga. Jag älskar och fängslas av kommunikation mellan häst och människa och att det hela tiden finns nytt att lära. Jag hade bestämt mig för att stanna ytterligare ett år i Irak när jag blev erbjuden en tjänst på Kavallerikasern. Att jobba med hästar på heltid hade jag alltid drömt om så jag återvände genast hem till Sverige.

Det har gått bra på tävlingsbanorna för de två vapendragarna, Ironi och Victor. Det är fälttävlan som är paradgren. Men ekipaget är också känt för att i det närmaste vara oslagbara på Kavallerikasernens årliga Hubertusjakt. De har vunnit på sin snabbhet så många gånger att Victor tappat räkningen på segrarna.

– Vi tävlar hoppning på 1,20 och har flera placeringar i enstjärnig fälttävlan. Vi är kvalade för tvåstjärnig men jag måste erkänna att det brister lite i dressyrmomentet än så länge och det beror inte på Ironi utan på att jag inte tränar dressyr lika ambitiöst som de andra två momenten i grenen.

Nästa mål på tävlingsagendan är Lag- SM i fälttävlan. Kavallerikasernens lag består av Victor Victor, professionella ryttaren Johan Lundin, Peter Rosén och Johan Wennerholm.

– Att tävla är en måttstock på hur väl förberedd jag är. Ju mer jag lär mig desto mer kan jag ge och lära mina elever. Dessutom är tävlingsplatserna ett utmärkt tillfälle till att göra extra reklam för Försvarsmakten. 

Klicka här för
datum och marschvägar

Program

1 sep Beriden vaktparad Läs mer
3 sep Beriden vaktparad Läs mer
6 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30
27 sep Stallvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!