Bonus - pliktrogen som få

Som en av de äldsta högvaktshästarna genom tiderna är den plikttrogne Bonus fortfarande vid 22 års ålder full av kraft och arbetslust. Han har inte en tanke på att sluta arbeta den närmsta tiden.

Text: Maria Skagemark
Foto: Ingela Bjurenborg

Somliga älskar sitt jobb, trivs och stannar på samma arbetsplats hela livet medan andra söker nya utmaningar livet igenom. Den fuxfärgade valacken Bonus tillhör definitivt den förstnämnda kategorin. Med en ålder av 22 år och fortfarande i fullt arbete torde han vara den äldsta högvaktshästen i ordinarie tjänst genom tiderna.

- Bonus kom till beridna högvakten sensommaren 1994. Då var han var 8 år och mig veterligen har han aldrig varit sjuk eller haft någon hälta, berättar stallchef Johan Persson.

– Ja, han är verkligen en fantastiskt frisk häst. Bonus är en av mina favoriter här, alltid kelig och glad, säger Lotta Ekman som har hand om utackorderingen av de äldre hästarna på K1.

Normalt pensioneras högvaktshästarna när de är runt 18 år. Då ackorderas de ut till en fodervärd nära Stockholm. Till dess de fyllt 20 år kallas de sedan in för arbete under själva högvaktssäsongen. När Bonus var 18 år fyllda gjordes ett tappert försök att utackordera honom. Försöket föll dock inte väl ut. Trots att ryttaren var mycket van i sadeln bockade Bonus gång efter annan av henne.

– Han visade så tydligt att han ville komma tillbaka till oss här på Livgardet. Här behandlas han precis som de andra hästarna och rids två pass om dagen. Bonus får stanna så länge han orkar arbeta. Än har han inte visat några större tecken på ålderdom. Ben och tänderna är bra och han är vid fint hull. Vi låter också vår veterinär hålla ett extra vakande öga över Bonus.

Däremot har han drabbats av den ofarliga sjukdomen vittiligo, en förändring i huden som visar sig som bortfall av pigmenteringen. Hudsjukdomen är inte smittsam men drabbar även människor.

– På Bonus har pigmentförändringarna satt sig runt ögonen. De vita ringarna runt ögonlocken ser mer dramatiska ut än de är. Bonus själv lider inte av dem.

Bonus eller Gelottte som var det namn han döptes till av sin uppfödare Henry Nilsson är uppvuxen i Ystad i Skåne. Han skänktes till beridna högvakten av Bofors och det var också av dem som han fick sitt nya militära namn. Bonus är nämligen namnet på en måldetekterande artillerigranat som tillverkas av Bofors. Hästen Bonus är själv dock lyckligt ovetande om det explosiva namn han bär. Bonus är nämligen en osedvanligt lugn och sansad herre som tar livet som det kommer. Visst händer det att han busar lite och utsätter sina ryttare för ett och annat bocksprång. Oftast passar han på under ridlektionerna när de nyinkallade värnpliktiga lär sig rida.

– Så gör de flesta hästarna. I boxarna låtsas hästarna vara livsfarliga när de nykomna soldaterna skall gå in till dem de första gångerna. När sedan ett befäl passerar förbi står hästarna som små ljus och ser helt oskyldiga ut.

Under senare år fyller Bonus även en ovärderlig uppgift som läromästare för de unga hästarna som skall skolas in i högvaktsrutinerna.

– Det verkar faktiskt som om han tycker det mesta är roligt här hos oss och han hetsar sällan upp sig. Hästar med ett så bra temperament som Bonus växer inte på träd. Vid en snabb överslagsräkning uppskattar stallchefen Johan Persson att Bonus under sina år på Kavallerikasern avverkat närmare 700 vaktparader.

– Förmodligen skulle han utan att tveka hitta hela vägen fram och tillbaka till slottet utan ryttare på ryggen. 

Någon talangfull hopp eller dressyrhäst för befälen har Bonus aldrig varit utan han har strävsamt och plikttroget först lärt soldaterna rida för att sedan bära dem på ryggen i vaktparaden. De senaste åren är det långt fram i ledet som musikhäst man ser honom. – Han är den perfekta musikhästen, han vet vad exakt som skall göras så musiksoldaten kan i lugn och ro koncentrera sig på sitt instrument.

Vi tar farväl av Bonus och han tittar på oss med snälla och kloka ögon. Det ser faktiskt ut som han tänker:

– Plikten framför allt!

Klicka här för
datum och marschvägar

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 
 

Arbeta i beriden tjänst vid LivbataljonenFoto: Marie Rosenquist/Combat Camera/Försvarsmakten

Som beriden högvaktssoldat arbetar du för Livbataljonen, vilket är Sveriges enda bataljon som är förlagd i centrala Stockholm. Bataljonen har två huvuduppgifter: ceremoniella uppdrag samt skydd av Sveriges försvarsmaktsledning, regering och riksdag – så kallad högvakt. I den statsceremoniella verksamheten ingår att genomföra beriden vaktparad, bevaka både Stockholms- och Drottningholms slott samt medverka vid korteger och hedersvakter vid utländska besök.

Hälften av din arbetstid som beriden högvakt går åt till att öva och genomföra den statsceremoniella tjänsten, vilket också innebär att du tar hand om hästskötseln. Resten av tiden används för att öva med din enhet och förbättra dina personliga färdigheter som skyttesoldat.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>


PRAO och praktik

Önskar du göra PRAO inom Försvarsmakten kontaktar du Personalavdelningen (G1) på Livgardet (08-584 540 00, exp-lg@mil.se). Du som inom ramen för din gymnasieutbildning (eller motsvarande) ska genomföra praktik kontaktar du din skola. Skolan vänder sig sedan till Personalavdelningen (G1) på Livgardet.

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!