Uniform och utrustning

Historik

Före 1895 hade de svenska dragonförbanden olika uniformstyper men detta år infördes en enhetsuniform. Uniformen benämndes m/1895 och var ljust mellanblå till färgen. De olika regementena skiljdes åt genom olika färg på ståndkragen – Livgardet till häst (K1) fick på kragen ett så kallade knapphål, vitt för manskap och silver för officerare, Livregementets dragoner (K2) fick vit krage, Skånska dragonregementet (K6) gul och Norrlands dragonregemente (K8) fick orangefärgad krage. Ytterligare skillnader var att K1 och K2 som tillhörande Konungens liv- och hustrupper fick vit plym medan de två andra dragonförbanden utrustades med svart plym. Endast K1 fick hjälm av metall medan de övriga fick hjälm av svartlackerat läder.

Vid sammanslagningen 1928 av dåvarande K1 och K2 fick det ”nya” K1 överta K2:s förgyllda lagerkrans och halmkrans på hjälmen.

Dragonen på bilden är utrustad med 6,5 mm karbin m/1894. Dragonen är klädd i stor parad, det vill säga bär plym m/1887 av vitt tagel på en 100 milimeter hög ståndare av guldfärgad metall.

Officeren på bilden bär vid stor parad bland annat:

 • skärp m/1819-1826 för skvadrons- och plutonsbefäl, 50 mm brett, virkat av redgarn med två tofsar i samma färg.
 • sabel m/1893 rak, 935 milimeter lång med dubbeleggad klinga. Till sabeln hör en portepé m/1797, en av guld och blå tråd flätad sabelhandrem.
 • dagbricka m/1799 av försilvrad metall med lilla riksvapnet i mitten. Brickan bärs i band av blå sidenrips med rosetter.
 • dagbricka m/1799 av försilvrad metall med lilla riksvapnet i mitten. Brickan bärs i band av blå sidenrips med rosetter.
 • kartuschlåda m/1847 (på ryggen) och kartuschrem

Uniformsdetaljerna bärs av dagens högvaktsstyrkor.

Puksadel

Sadel m/1903, så kallad ”manskapssadel” räknas som en världens bästa sadlar – för hästen. Sadeln är försedd med sadelgjord av vita tygsnören, stigbygelremmar av brunt läder med förnicklade spännen och förnicklade stigbyglar av stål. Under sadeln ligger en vojlock av blått dubbelfodrat tyg. Sadeln är ombyggd för att pukorna skall kunna fästas vid sadeln och har försetts med en hållare och upphängningsanordning på varje sida.

Vojlock

Pukhästen är inte utrustad med valtrapp och bakpackning utan har i stället en speciell vojlock av blått kläde kantad med en 50 mm silvergalon och innanför denna en 8 mm silvergalon samt statschefens namnchiffer i silver på båda sidor innanför de bakre hörnen.

Kandar

Av svart läder med förnicklade bett och spännen samt förnicklad kindkedja sammansatt av:

 • Pannrem – Bridongtygel
 • Nackrem – Stångtygel
 • Sidremmar – Bridongbett
 • Käkrem – Stångbett
 • Nosrem – Kindkedja
 • Bridongrem

För att kunna använda båda händerna för pukslagning finns dessutom en extra bridongtygel som är fäst vid stigbyglarna. Pukslagaren kan därför styra hästen med skänklarna.

Förbygel

Förbygeln som är till för att hindra sadeln från att glida bakåt, är av svart läder med förnicklade spännen. Stabstrumpetarhäst

Sadel

Vanlig svart dressyrsadel.

Vojlock

Stabstrumpetarhästen är inte utrustad med valtrapp och bakpackning utan har i stället en speciell valtrappskuren vojlock av blått kläde kantad med en 35 mm guldgalon och innanför denna en 6 mm guldgalon samt statschefens namnchiffer broderat i guld på båda sidor innanför de bakre hörnen.

Klicka här för
datum och marschvägar

Program

11 mar Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30
8 apr Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30
26 maj Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 24 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!