Anor från 1700- talet

Historien bakom den beridna vakttjänsten tar oss i delar ända tillbaka till 1700-talet, men det var först 1906 som  den beridna högvakt som dagens tradition bygger på startade. Lika länge har vaktparaden förgyllt vår huvudstads gator och torg med musikanförare till häst, pukhästar och pukslagare. Och lika länge har vi i föreningen varit övertygade om att detta sannerligen är ett arv värt att förvalta.  

Sedan 1897 har Dragonbataljonen vid Livgardet och dess olika föregångare funnits med sina hästar vid Lidingövägen och sedan 1906 ridit högvakt därifrån. Där har stallar och ridhus funnits och målet är nu för försvaret och kulturvänner att förädla denna klassiska mark som redan August Strindberg uppmärksammade i Ett drömspel.

Ungefär 75 av Föreningens hästar för högvaktstjänst står idag uppstallade på Kavallerikasernen och fortsätter där att samsas med polisens 24 hästar.

Sedan hösten 2019 är de beridna vaktparaderna upptagna i förteckningen över immateriella kulturarv i Sverige. Vår ambition är att ta plats på UNESCO:s lista över immateriella världskulturarv. Då vore vi i rätt sällskap, för där finns redan den klassiska ridkonsten som den utövas vid Spanska Ridskolan i Wien och den franska ridkonsten med sitt säte vid Cadre Noir i Saumur.

Stallarna

Hästarna i Beridna Högvakten huserar i stallar och ridhus vid Lidingövägen och har så gjort sedan 1897. Härifrån startar de sin uppskattade högvaktsritt. År 2005 genomgick byggnaderna en omfattande renovering som skänker hästarna och de som arbetar med dem bästa arbetsmiljö.   

Vid ombyggnaden ersattes spiltorna med rymliga boxar. Modern ventilation och belysning samt automatisk gödseltransport installerades. Hästarnas och personalens miljö förbättrades betydligt.

Ombyggnad av hus 4 och 5 till nya stallar för 97 hästar på plan 1. Plan 2 inreds med kontor för Polisrytteriet i hus 4 samt utbildningslokaler, kontor med mera för Livgardet i hus 5. Plan 3 innehåller fläktrum samt kallförråd. Hus 6 byggs om från häststall till förråd för Livgardet.

Efter ett slitigt arbete kom så till slut den stora dagen för invigningen. Med pompa och ståt klippte Kung Carl XVI Gustaf bandet in till de 97 hästarna den 4 december 2005.

Stallet under ombyggnaden
Stallet efter ombyggnaden

När du handlar i vår webbutik stöder du Beridna Högvaktens verksamhet.

Ditt medlemskap är värdefullt för att vi ska kunna ha kvar hästarna vid beridna vaktparader och korteger.

Lär känna alla hästar
som ingår eller har ingått
i de beridna vaktparaderna.