Bara fuxar och skimlar - och en och annan Shire som orkar bära pukorna

Enhetligt utseende styr inköpen av våra hästar

En grupp ur hästkommittén har i uppdrag att varje år köpa sex unghästar. I månadsskiftet maj – juni besöks uppfödare som har lämpliga svenskfödda valacker i åldern 3-4 år.

För att få ett så enhetligt utseende som möjligt på hästarna i den beridna vaktparaden önskar Försvarsmakten fuxfärgade hästar (brun hårrem, brun man och svans) med en mankhöjd på mellan 163 och 168 cm.

Signaltrumpetarna (4 st) i Dragonmusikkåren rider på skimlar (hästar som "bleknar" och blir vitare ju äldre de blir). Vita hästar med rätt temperament är dock svåra att hitta i Sverige. Därför har vi under de senaste tre åren köpt in skimlar från Tjeckien av rasen Altkladruber. Totalt ska vi ha 6 vita hästar.

Världens största häst får bära pukorna

Pukhästarna bör sticka ut i mängden genom att ha avvikande färg och vara lite större än de normala högvaktshästarna. Året 1989 skänkte drottning Elisabet av England en shirehäst vid namn Mary. Eftersom shirehästar är uppseendeväckande höga (rasen räknas som världens största häst) med kraftigt hovskägg och dessutom lugna till temperamentet lämpade sig Mary utmärkt som pukhäst.

Numera är det de svarta shirehästarna Oden och Tor som med den äran bär pukorna och pukslagarna på ryggen när det är dags för beriden vaktparad. De två ståtliga herrarna har snabbt blivit favoriter bland folket på Stockholms gator och tar gärna emot de uppskattande klappar de ofta får från hågade turister.

Ibland behöver vi köpa även äldre, redan utbildade hästar. Åldern på dessa ligger då mellan 5 – 10 år och kraven som ställs på färg, höjd och temperament är samma som ovan.

Unghästträning

Våra nyinköpta unghästar utbildas alltid på Ridskolan Strömsholm med vilka Stiftelsen har kontrakt. Efter vårens inköp påbörjas utbildningen i augusti samma år. Knappt ett år senare, i juni månad, flyttas hästarna till Livgardet/Kavallerikasern för att tränas vidare och successivt slussas in i den beridna garnisonstjänsten.

Pigg pensionär

En högvaktshäst går normalt i pension efter 18 års ålder. Då utackorderas hästen till någon fodervärd i Mälardalen och fungerar som reserv. Efter några år erbjuds fodervärden att köpa sin häst som då lämnar Stiftelsen.

Klicka här för
datum och marschvägar

Program

11 mar Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30
8 apr Stall- och Ridhusvisning Läs mer
Start klockan 12:30
26 apr Beriden vaktparad Läs mer

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 25 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!