Tillsammans äger vi ett 80-tal hästar

Stiftelsen för den Beridna Högvakten äger de hästar som ingår i vaktparaden och vakten. För att genomföra en beriden vaktparad behövs cirka 50 hästar. Musikkåren består av minst 18 musiker, vakten av minst 28 dragoner plus två befäl. Vid speciellt högtidliga statsceremoniella tillfällen såsom Riksdagens högtidliga öppnande, Nationaldagen och statsbesök rids kortege. Vid statsbesök eskorteras Hovstallets ekipage med Polisrytteri samt 58 hästar från Livgardets livbataljon. Totalt omfattar kortegen cirka 80 hästar.

Enligt avtal med Försvarsmakten ska Stiftelsen för den Beridna Högvakten tillhandahålla cirka 75 brukbara hästar. Ett sjuttiotal är uppstallade på Kavallerikasern medan cirka fem äldre hästar är utackorderade i främst Stockholmstrakten – reserver om någon av de ordinarie skulle skadas eller drabbas av sjukdom. Tre unga hästar är  nu under utbildning på Ridskolan Strömsholm.Så här pensioneras och/eller avvecklas våra hästar

Vid ca. 18 års ålder görs en bedömning om en högvaktshäst ska vara kvar i tjänst på heltid ytterligare ett eller annat år, pensioneras på halvtid (delta i paraderna före eller efter sommarbetet) eller pensioneras på heltid.

När Hästkommittén beslutat att hästen ska pensioneras söks en fodervärd, i första hand bland personer som har anknytning till verksamheten. Det kan vara soldater, uppfödare, sponsorer eller Blå Stjärnor.

Den som önskar ta hand om en högvaktshäst lämnar skriftligen önskemål om detta till Bo Slättsjö, bo.slattsjo@telia.com. Innan en häst utackorderas genomförs personkontroll, stallet besiktigas och ett avtal tecknas med fodervärden. Senare kan hästen överlåtas till fodervärden enligt särskilt avtal. Pensionerade och/eller överlåtna hästar avlivas enligt trotjänaravlivning först efter förslag av veterinär.

Avtal tecknas även med Stiftelsen Svenska Hästhem, som för närvarande har hand om fyra hästar.

Avveckling av högvaktshästar av andra skäl sker alltid med utgångspunkt från att hästen ska få det så bra som möjligt och att Stiftelsen får en rimlig ersättning. Beslut fattas av kanslichefen på förslag av sekreteraren i Hästkommittén, som är Bo Slättsjö.


 
Klicka här för
datum och marschvägar

Program

11 Mar Stall- och Ridhusvisning Read more
Start klockan 12:30
8 Apr Stall- och Ridhusvisning Read more
Start klockan 12:30
26 May Stall- och Ridhusvisning Read more
Start klockan 12:30

Besök vårt filmbibliotek

Följ oss på Facebook

Kontrollera och uppdatera dina medlemsuppgifter

Föreningen för den Beridna Högvakten har tagit ett nytt och modernt medlemsregister i bruk.

Klicka här för att läsa mer om hur du gör och för att aktivera ditt användarkonto och kontrollera eller uppdatera dina medlemsuppgifter. Det är viktigt för föreningen vi har korrekta och uppdaterade uppgifter så att du som medlem kan få bästa möjliga medlemsservice.

Hedra minnet av en närstående

Skänk en minnesgåva till Föreningen för den Beridna Högvakten. Du stödjer en hundraårig tradition väl värd att bevara.

Följ Livgardets Dragonmusikkår

Livgardets dragonmusikkår (LDK) rider först i den beridna vaktparaden. Här kan du läsa om deras vardag.

 

 

 

Tillsammans med våra sponsorer och drygt 24 000 medlemmar håller vi denna stolta tradition vid liv!